Почетен караул посрещна Румен Радев на полигона в Шабла

Булфото
share

Почетен караул посрещна с тържествен строй президента и върховен главнокомандващ Румен Радев на зенитния полигон в Шабла, с което започна денят за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана и военна авиация. Румен Радев пристигна на полигона с вертолет, придружаван от съпругата си Десислава Радева, предаде БТА.

По-късно държавният глава ще наблюдава стрелбите, в които ще участват формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили (ВМС). Целта е повишаване на бойната подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. 

Президентът Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“

Ще бъдат изпълнявани елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за противовъздушната отбрана (ПВО) в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Гостите ще имат възможност да наблюдават съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на ВВС за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел. 

 

По време на полетите ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за усъвършенстване на техните умения. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух - повърхност“ по морска мишена. 

 

Бойната техника от състава на ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби, включва самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”. Формированията на Сухопътните войски ще участват с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.

Военноморските сили ще участват в учението с група кораби в състав корвета „Бодри“, фрегата  „Верни“ и резерв минен ловец „Струма“ и корвета „Решителни“. Корабите имат за задача осигуряването на безопасността на корабоплаването в зададените райони. 

 

Общ ръководител на съвместните бойни стрелби ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Димитър Георгиев.

Подготовката продължава до 13 юни и е част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в Румъния. 

 

Водещи новини

Още новини