В сезона на домашните консерви доматите на силистренския пазар поскъпнаха двойно, съобщи БНТ.
С увеличени цени са и всички останали зеленчуци, необходими за приготвянето на зимнина.
Въпреки голямото изобилие от консерви в търговската мрежа, много българи предпочитат сами да си приготвят туршии и лютеници. Това е традиция, която се предава през поколения, а българите разчитат, че зимнината, правена у дома, е по-вкусна и необходима. Галина Мезева, коментира, че купеното е още по-скъпо, а предимство на домашното е, че е натурален продукт.
На село правенето на домашни консерви е закон и бабите вече са напълнили мазетата с буркани и туршии за внуците.
Докато в градски условия приготвянето на зимнина е по-трудно, а и с поскъпването на електроенергията хората са още по-затруднени, на село бурканите се варят на дърва на двора и са предпочитан вариант от хората.