Метрото ще прекосява София само за 12 минути

Булфото
share

Само за 12 минути метрото ще прекосява София от кв. „Надежда” до бул. „Черни връх” от днес.

Разстоянието от кв. „Лозенец” до центъра пък ще се взима само за 5 минути.

Новият лъч ще бъде открит днес в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който пристигна специално за прерязването на лентата и още снощи бе посрещнат на летището от премиера Бойко Борисов. Освен тях на пускането на новия лъч ще присъстват и столичният кмет Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски. На една от станциите има направена специална статуя, която ще бъде показана за първи път на Барозу. Софиянци ще могат да се возят по новия участък на подземната железница в първия ден от 14 часа.

Новият участък от метрото е дълъг 11 км и има същия брой станции - „Ломско шосе”, „Бели Дунав”, „Надежда”, „Хан Кубрат”, „Кн. Мария Луиза”, „Централна гара”, „Лъвов мост”, „Сердика”, „НДК”, „ЕС”, „Джеймс Баучер”.

Всички имат асансьори за хора с увреждания по един или два апарата за билети. Както и при първия лъч, новите станции са с различен дизайн. GSM-ите обаче ще имат обхват в тях от догодина. С пускането на втория лъч подземната железница в София вече е дълга 31 км. Строежът на трасето и покупката на 18 влака струват 311 млн. евро. Парите са от програма „Транспорт” и от държавния бюджет.

В 5,30 сутринта тръгва първият влак от „Надежда” и от „Черни връх”.

В час пик мотрисите ще се движат на интервал от 6 минути, а в останалото време – на 9, пише "Монитор". При нужда мотрисите може да пътуват и на по-малък интервал в зависимост от броя пътници.

„Очакваме 130 000 човека да се возят всеки ден по втората линия от „Надежда” до „Черни връх”, обясни шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев. В участъка „Сливница” - „Младост” ще има допълнителни мотриси, защото първият лъч е по-натоварен – по него пътуват 215 000 човека всеки ден.

Водещи новини

Още новини