Водещите новини! Денков: ЦИК „подготвя почвата“ за провал на машинното гласуване. Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 26 април   

 

„Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК някак между другото започнаха да правят внушения в медиите, в които виждам пореден опит да се „подготви почвата“ за проваляне на машинното гласуване на 9 юни“. 

Това написа във Фейсбук Николай Денков.

„Председателят на ЦИК отново цитира дезинформацията от така наречената „справка на ДАНС“, използвана, за да се гласува само с хартиени бюлетини на първия тур на местните избори. 

А зам.-председателят поставя под въпрос машинния вот сега с причини, които никога не са били пречка преди – например, много почивни дни и недостатъчно време за сертифициране. 

При все, че от месеци се знае кога са и изборите за европарламент, и Великденските празници“.

Акад. Денков: ЦИК "подготвя почвата" за провал на машинното гласуване

***


Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Република Турция, съобщиха от ресорното ведомство.

На 27 април (събота) той ще разговаря в Истанбул с колегата си д-р Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на южната ни съседка.

Енергийният министър заминава за Турция, за да оправи неразбориите с договора с „Боташ“

***


Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) подкрепя мотивите на приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, сигнатура: 49-454-01-62, внесен от народните представители г-н Йордан Цонев и г-жа Теменужка Петкова, в частта относно рекламата на хазартни игри.

АБРО призова за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението

***


Министерството на здравеопазването ще осигури възможността всички бременни между 27-ма и 36-та гестационна седмица, които желаят, независимо от това дали са здравноосигурени, или не да се имунизират безплатно срещу коклюш. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева .

Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните между 27-ма и 36-та гестационна седмица

***


Мария Бакалова ще участва в съвместен кинопроект с Райън Рейнолдс и Кенет Брана, съобщава бТА. 

Режисьор на филма със заглавие Mayday е Джонатан Голдстийн. Продукцията е на „Епъл". 

Засега не се разкриват подробности по сюжета.

Мария Бакалова ще участва в съвместен кинопроект с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

***


Украинският президент Володимир Зеленски няколко пъти предупреди от март насам, че очаква голяма руска офанзива, която може да започне през май или юни. Украински експерти и военни служители сега предупреждават, че тя може да започне дори по-скоро, пише украинското издание „Киев Индипендънт“. 

Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?

***


Руската армия заяви днес, че е ударила влак в украинската Донецка област, превозващ западни оръжия, доставени на Киев, като съобщението дойде след поредица от удари по железопътни обекти, съобщи Франс прес.

Москва твърди, че е ударила влак, превозващ западни оръжия за Украйна

***


„Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО“, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководителят на силовото ведомство също казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Сергей Шойгу: Русия няма военен или геополитически интерес да напада държави от НАТО

***


Китайският президент Си Цзинпин заяви пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че двете страни трябва да бъдат "партньори, а не съперници", макар че остават много нерешени проблеми, предаде Франс прес.

По време на срещата си с Блинкън в Пекин Си подчерта, че двете страни са "постигнали положителен напредък" от края на 2023 г. насам, съобщи държавната телевизия. "Все още има много проблеми, които трябва да бъдат решени, и са възможни допълнителни усилия", подчерта китайският президент.

Си Цзинпин: Китай и САЩ трябва да бъдат партньори, а не съперници

***


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес в Пекин, че е изразил притесненията си пред Китай от подкрепата му за Русия, допълвайки, че без нея инвазията в Украйна би била „трудна“, съобщи АФП.

„Би било по-трудно за Русия да продължи нападанието си срещу Украйна без подкрепата на Китай“, заяви Блинкън пред репортери след продължилата си над пет часа среща с ръководството на Китай.

Блинкън: Без китайска подкрепа войната на Русия в Украйна би била трудна

***


 

Водещи новини

Още новини