Лиляна Павлова: Пускат нови 17 километра до Петолъчката за уикенда

share

За този уикенд ще се организира отново движението около Петолъчката, за да не се получават характерните тапи. Това заяви пред БТВ министърът на регионалното вразвитие и благоустройството. От Ямбол до Петолъчката е пуснато дясното платно в посока Бургас и ще продъллжава до Зимница. Така магистралата ще минава от Зимница, до Горно Александрово и ще може да се включвате по стария път към Карнобат, каза Павлова.

На Петолъчката движението вече е кръгово и има монтирани още 23 табели, които да сочат новия път. От неделя изцяло движението към София ще се прави по новия магистрален участък. Българите вече са напомнили за себе си, тъй като кошчетата за боклук изчезнали. Сега са поръчани 100-килограмови железобетонни контейнери за смет, каза регионалният министър. В района са опънати 12 километрови оранжеви мрежи с височина 4 метра, като еколозите имали изисквания дори за размера на дупките, през които не трябвало да минава глава на птица.

Освен това трябвало да бъдат изрисувани и птици. Целта била пернатите да не се удрят в преминаващите ТИР-ове. Това беше изискване на екоорганизациите, за да се пусне магистралата в експлоатация, каза Павлова и допълни, че това го няма никъде в Европа и явно родните природозащитници са новатори в областта си.

По отношение на Варна, Лиляна Павлова разкри, че старият подробен устройствен план е предвиждал цялостно застрояване. Сега кметът Кирил Йорданов е задължен да предложи нов план, в който да се забрани строежа и да се предвиди че това е парк, каза Лиляна Павлова.

Във връзка с 60-те милиона лева предвидени за трикилометровото трасе на Западната дъга на Околовръстното не са прекомерни, тъй като 12 млн.лв са предвидени само за отчуждителни процедури. Там вече няма да има светофар, а ще се изгради кръстовище на три нива и няма вече да има светофар, уточни Павлова.

Водещи новини

Още новини