Водещите новини! Още деца са пострадали от бомбички, едното е с увредено око. До края на 2024 г. влизаме в Шенген и в Еврозоната (и още…)

Getty Images/Canva/бнт/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 3 януари   

 

Жена от старозагорското село Еленино откри обесено кучето си навръх Нова година.

Животното избягало от двора на къщата, вероятно уплашено от фойерверките. Малко преди полунощ собственичката му – Ренета Петрова, го открила убито. 

„От братовчед ми разбрах, че животното е избягало, докато е посрещал гости. Веднага започнах да го търся. Открих го в края на едната улица – проснато на земята. Никога не е ходило там. Изпитах неописуем ужас като го видях. Не мога да си представя кой би направил такова нещо. Кученцето ми беше малко и добро, никога не е нападало хора“, разказа жената.

Собственичката на обесеното в Старозагорско куче: Изпитах неописуем ужас като го видях

***


Две деца са пострадали заради неправилното използване на пиротехника в Бургас и са докарани в болницата. При единия случай фойерверк гръмва в лицето на 9-годишно дете.

„Майката докара детето в Спешното отделение. Имаше изгаряния по лицето и увреждане на едното око. Приехме го, промихме раните и го обезболихме, защото болките са много големи.

Извикахме офталмолог по спешност, който установи, че травмите на окото не са много сериозни. Има засягане само на външния слой. Детето беше изписано в добро състояние“, обясни д-р Николай Добрев, лекар в спешното отделение на УМБАЛ-Бургас.

„Майката беше изключително притеснена и не успя да каже как е станал инцидентът. Детето също не можеше да каже заради стреса“, добави той.

Фойерверк е гръмнал в лицето на дете в Бургас

***


„Не вярвайте на думи без аргументи, независимо кой ги казва. Гледайте и оценявайте делата и реалните резултати. 

Пример от днес: Министерството на финансите предостави информация, че дефицитът за 2023 г. е 2,2%. 

Това е почти процент под заложения в бюджета от 3% и три пъти под апокалиптичните 6-7%, с които обществото беше плашено месеци наред. 

Поздравления на министъра на финансите Асен Василев и екипа му“, допълни министър-председателят.

Премиерът Денков: Не вярвайте на думи без аргументи

***


„Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане”.

МВР разкри имало ли е полицейска агресия при трагедията в Стара Загора

***


„В навечерието на Нова година България получи шанс за развитие - социално и икономическо. Шенген е възможност за високо икономическо развитие. Дава възможност за бърз достъп до стоки, бърз достъп на хора. Трябва да оценяваме високо това, което се случи“. 

Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков в ефира на БНТ. 

Министър Гвоздейков: До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната

***


Японските власти започнаха разследване след трагичния инцидент на летище „Ханеда“ в Токио, при който изгоря самолет „Еърбъс“ А350.

Пътническият самолет се сблъска, след кацане, със самолет на Японската брегова охрана.

Започна разследването на катастрофата с изгорелия "Еърбъс"

***


Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,6, което разтърси Япония в първия ден от новата година, нарасна до 62, предаде Ройтерс.

Властите бързат да помогнат на оцелелите, а метеорологичната прогноза за днес предвижда ниски температури и проливни дъждове, създаващи опасност от свлачища в засегнатите райони.

Расте броят на жертвите на земетресението в Япония

***


Европейският съюз добави руската компания Alrosa, която е най-големият производител на диаманти в света, както и нейния изпълнителен директор Павел Алексеевич Мариничев към списъка си със санкции, предаде Ройтерс.

ЕС добави към санкционния си списък най-големия производител на диаманти в света "Алроса"

***


Освен втория човек в терористичната организация Салех Арури, при атаката в Бейрут е убит още един високопоставен командир.

Ливан ревизира броя на загиналите. Те са общо шестима души.

Шест жертви на атаката срещу събрание на лидери на "Хамас"

***


Хамас замразява преговорите с Израел за освобождаването на заложниците, които все още са в плен на ислямисткото движение в Ивицата Газа. 

Палестинската групировка обяви това след убийството на заместник-ръководотеля си Салех ал Арури в предградие на Бейрут, съобщи телевизионният канал „Ал Арабия“.

"Хамас" замразява преговорите с Израел за освобождаване на заложници

***


Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност на ООН Никола дьо Ривиер заяви вчера, че е песимистично настроен по отношение на ситуацията в Украйна през 2024 година, предаде ДПА.

ООН: Ситуацията в Украйна се влошава

***


 

Водещи новини

Още новини