Министър Гвоздейков: До края на 2024 г. България ще стане пълноправен член на Шенген и еврозоната

  • 03 януари 2024 08:37

  • 1715
  • 20
© БНТ

В навечерието на Нова година България получи шанс за развитие - социално и икономическо. Шенген е възможност за високо икнономическо развитие. Дава възможност за бърз достъп до стоки, бърз достъп на хора. Трябва да оценяваме високо това, което се случи. Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков в ефира на БНТ. 

Относно критиките, че България не е пълноправен член на Шенген, транспортният министър заяви: Гърция се намира в същото положение. Тя няма достъп по суша до Шенген. През тази година ще бъде свършена доста работа, така че България да стане пълноправен член на Шенген и по суша, добави още Гвоздейков. 

Австрия се оказа най-големият противник на присъединяването ни към Шенген. Всяка дъражава има върешнополитически настроения, които влияят на тези ходове. Трябва да оценим труда на хората, които водиха преговорите, да останем оптимисти, че ще изпълним голямата цел - влизане в Шенген. Предстои ни влизане в еврозоната и това ще стане в синхрон, посочи министър Гвоздейков. 

Капацитетът на границите е изключително натоварен. Трябва да бъде облекчен режимът на контрол, но в същото време да бъде изпълняван стриктно. Това ще бъде оценката на ЕК как се справяме с този контрол, каза още той. 

Денков и Габриел за Шенген: Трудно извоювана, но заслужена победа за България

Корабът "Верила"

Към момента продължава разследването. Двама души от екипажа остават задържани. Остналите са освобидени и вече са по родните си места. Корабът е задържан. След приключване на следствените действия, корабът трябва да бъде освободен и да се върне в България, отбеляза министърът на транспорта. 

Корабът "Руен"

Корабът се намира в териториалните води на Сомалия. Екипажът е в добро здравословно състояние. Няма заплахи от страна на хората, окупирали кораба. Текат преговори за неговото освобождаване, утчони Гвоздейков. По думите му най-вероятно става дума за пари. 

БДЖ

Минималната заплата в НКЖИ и БДЖ ще се увеличи с близо 20%. Хората в сектора трябва да осъзнаят, че тяхната професия ще бъде привлекателна. Трябва да привличаме по-млади хора и да развиваме този транспорт, отбеляза Гвоздейков.

От днес се увеличават заплатите на работещите в железницата с близо 20%

По думите му до 8 януари трябва да приключи подаването на оферти за доставката на 8-те двуетажни влака. "Успяхме да променим мисленето и визията на хората, които управляват БДЖ. Този транспорт трябва да бъде развиван по начина на развитие на технологиите в Европа и света. В близки срокове ще изпълним проект, с който ще направим поетапна подмяна на подвижия състав на БДЖ. Когато постигнем нивото и представим качествена услуга, тогава може да говорим за промяна на тарифната политика", допълни транспортният министър. 

Медицински хеликоптери

Трябва да изпълняваме стриктно сроковете за доставка и стартирането на спешната помощ по въздух. Много сме близо до момета на доставка на първия хеликоптер. Това ще се случи в рамките на този месец. Има подадени три оферти за застраховка на хеликоптера. Предстои избор на изпълнител на застраховката. В края на януари авиационният оператор ще получи лиценз и ще може да изпълянва мисии. Готови сме първата база на територията на София да заработи в края на този месец. Очакваме втория хеликоптер през юни. В края на годината - началото на 2025 - трети. До лятото на 2026г. ще бъдат доставени шестте хеликоптера, утчони министър Гвоздейков.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1715 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.01.03 | 12:02

20
Гвоздей, не съм по облозите, ама може да чукна един с теб... ей така, заради тръпката, олигофренино:)))!
Снежко Снежев

2024.01.03 | 12:01

19
Тапир прост... какви двуетажни влакове ще купуваш като инфраструктурата ти е на ниво... Дивия Запад бре, посерко
Хай

2024.01.03 | 11:44

18
Я върви на майнатаси бе долно гомно незабавно оставка съд и бесило на вас долни лизачи

2024.01.03 | 11:24

17
ОСТАВКА БЕ ГЛУПАК, МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ТИ ОБЯСНЯВА ЧЕ ПО РАНО ОТ 2025 ЕВРОЗОНА НЯМА ДА ВИДИШ ТИ СИ СЕДНАЛ ДА ЛЪЖЕШ ПУБЛИЧНО... ОСТАВКА И ВЪРВИ НА МАЙКА СИ В ДУПКАТА

2024.01.03 | 11:23

16
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

2024.01.03 | 11:04

15
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.03 | 10:57

14
Вярваш ли си?

2024.01.03 | 10:47

13
ДО.КРАЯ.НА.СЕПТЕМВРИ.СТЕ "ДРАГИ.ГОСПОДА"
Чочо

2024.01.03 | 10:45

12
МНОГО.СИ.ВЯРВАШ

2024.01.03 | 10:08

11
жалките мекотели, наречени български политици, гледат като теле в скотобойна - само Костадинов ни е надеждата

Добави коментар

Водещи новини