Започна изграждането на магистралата "Русе – Велико Търново"

АПИ (АРХИВ)
share

Започна изграждането на магистрала "Русе – Велико Търново".

Началото поставиха със символична първа копка в района на Бяла премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

Трасето ще е с дължина от близо 133 км.

То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока "Шипка" и Прохода на Републиката.

Автомагистралата е разделена условно на 3 участъка, като строителните дейности започнаха от обхода на град Бяла.

За тази част има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалите две части от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че през пролетта на 2024 г. трябва да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла, а цялото трасе трябва да е завършено в рамките на следващите 5 години.

Проектът е от изключително значение за региона, като беше дадена заявка с изграждането на аутобана да се сложи край на дисбаланса между Северна и Южна България. Освен подобряване на транспортната свързаност с това се очаква и значително намаляване на произшествията. Настоящият път между Русе и Велико Търново е в челото на черната класация за най-опасните отсечки в страната, като тази есен дори бяха монтирани разделителни колчета в участъците с най-чести инциденти.

Новото трасе ще е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до аутобана.

Церемонията по първа копка беше съпроводена и от поредния протест срещу замърсяването на въздуха в Русе, след като през последните дни отново зачестиха сигналите за остри и неприятни миризми в крайдунавския град. Премиерът Денков разговаря с протестиращите и ги увери, че МОСВ е наясно със ситуацията и се полагат усилия за разрешаване на този проблем.

Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Водещи новини

Още новини