Дянков потвърди за минималната заплата и и вдовишките пенсии, че скачат от 1 септември

Булфото
share

Това каза след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Симеон Дянков след продължилото близо три часа заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според финансовия министър по време на заседанието е имало много различни мнения – синдикатите са искали това да стане веднага, каквото е било желанието на Тотю Младенов, а голяма част от работодателските организации са искали или това въобще да не става или да става от 1 януари.


Моята позиция като председател на НСТС бе някаква консенсусна позиция – от 1 септември 2009 г., каза Дянков. Той заяви, че ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, което също по думите му е минало като решение.


Той посочи, че проекторешението за увеличението на минималната работна заплата ще бъде внесено още на следващото заседание на Министерския съвет. „Това бе решението от 1 септември - и минималната работна заплата и вдовишките пенсии се увеличават”, заяви Дянков.


Той уточни, че за увеличението на минималната работна са необходими малко над 15 млн.лв., тъй като там има 54 обвързаности.

Водещи новини

Още новини