Журналистът Пламен Каменов пред novini.bg: Политиците ни смятат за стадо овце за стригане

share

Пламен Каменов е  известен журналист, определян от медийните анализатори като един от най-интересните представители на гилдията в най-новата ни история. Той е създател и бивш главен редактор на вестник „Нощен Труд“ , съсобственик в „Медиа холдинг“ АД, която издаваше вестниците с марка „Труд“. По късно е съсобственик и в „Интермедия“, притежаваща агенция БЛИЦ,  която  през 2015 г. заедно с партньора му бяха принудени доброзорлем да продадат.

- Пламене, ще успее ли управлението на ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ да ни опази от войната? Защо никой не говори за мир - нито воюващите, нито техните поддръжници?

-  От "тая война" ще ни предпази само членството ни в НАТО, нищо друго! И кой да говори за мир, Ади?! Нападнатата и съсипвана ката ден Украйна? Или озверялата Путлерова Русия?

Никакъв мир не виждам скоро, за жалост.

Ще гинат още млади люде от двете страни. От украинската земя не знам що ще остане... Западът ще дава оръжие, но няма да мре на фронта...а и няма как, след като атомната бомба е в ръцете на един убиец.

- Какъв е коментарът ти за управлението, което някои наричат "сглобка”?

- Кофти работа, но това беше единственият начин най-после да има правителство. Иначе рашисткият пРезидент пак щеше да си монтира кабинет и тогава всички отивахме на кино...

Мисля че сглобката ще издържи по-дълго, отколкото повечето пишман-политолози мислят - за България туй е хубаво.

- Ти писа за начина, по който партиите правят листите си за изборите - на тъмно. Какво те провокира да мислиш и пишеш затова?

-  Провокира ме фактът, че почти 34 г след 10.11.1989-а, няма предварителни избори дори при иначе мажоритарно избирани обществени длъжности като кметовете!

Събират се неколцина партийни шефове и на тъмничко си избират кандидат - а после "любезно" го подават на електората?! И сега е тъй: от уж най-модерната, нормална, умно-красива, жълто-паветна "сглобка" ПП-ДБ, та до Израждане чак!

Ето, питам теб: знаеш ли кой ти е районен кмет?

Може и да знаеш, журналистка си все пак...но едва ли знаеш кой ти е общински съветник?!(Те също се подбират на тъмно от партбосовете!)

- Кога точно партийно листовата избирателна система взе да дава дефекти у нас?

-  Тя никога не е работила нормално! По принцип тук няма мажоритарна система, макар че преди седем години на референдум 2,5 милиона българи гласуваха точно за това!

Ето, повтарям: виждате как се подбират кандидатите за иначе уж мажоритарно избираните кметове.

Ами че дори Президент у нас първо се подбира от партийните ръководства(и то в тесен кръг), а после се казва на електората за кого да гласува!

Никой дори не пробва да опита с предварителни избори, на които да има повече кандидат-кметове, примерно...и гражданите да питат да оценяват, да предпочитат.

- Затова ли 70 на сто от българите се отказаха от правото си да гласуват и сякаш вече огромна бездна дели гражданите и политиците?

- Отказаха се, защото им писна, дойде им до гуша, стана им бактън никой да не ги сефери за слива...

Политиците ни смятат за стадо овце за стригане. Има пропаст не, а бетер!

И докато законодателите не нормализират изборния процес(да е мажоритарен или - като начало - смесена система),

пропастта ще става все по-дълбока... докато всичко се срине в нея!

Водещи новини

Още новини