Онлайн портал с информация за река Искър в реално време ще заработи до края на годината

Bulphoto (архив)
share

Публичен портал, който дава възможност на потребителите да получават данни за състоянието на водосбора на река Искър, ще бъде изграден до края на годината. Реализацията му е по проекта за създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър в реално време, съобщават на сайта си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Платформата ще може да се използва от специалистите в системата на МОСВ, Националната електрическа компания, „Напоителни системи“ ЕАД и Националния институт по метеорология и хидрология. Системата ще информира и близо 1,3 милиона граждани, които живеят на територията на осемте общини по поречието на реката – Столичната, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Публичният портал ще дава свободен достъп на обществото до текуща информация както за състоянието на водното ниво и обем, така и за идентифициране на критичните точки по водосбора на река Искър, посочват от МОСВ. Целта е населението да бъде предупредено при заплаха от наводнения или недостиг на вода.

МОСВ: Очакват се повишения на речните нива днес и през следващите три дни

Модулите на системата са разработени така, че на базата на централизирано събиране, обработване и анализ на информацията в реално време да се вземат навременни, адекватни и ефективни решения и правилно разпределение на задачите между всички участници в процеса по управление, мониторинг на водите и стопанисване на водностопанските системи, казват от министерството. Цели се и намаляване на риска от наводнения в четири от общо 116 идентифицирани района със значителен потенциален риск от наводнения, попадащи в басейна на река Искър.

Миналата година парламентът ратифицира Изменение №1 на Споразумението за предоставяне на помощни услуги в подкрепа на изготвянето на планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения за Република България между МОСВ и Международната банка за възстановяване и развитие от 26 юни 2018 г.

Водещи новини

Още новини