Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Полша 0:0

Жители на Герман недоволстват заради почистване на река Искър

17 май 2021 20:24

Жители на Герман недоволстват заради почистване на река Искър
© bulphoto (архив)
666 2

Жители на софийското село Герман се готвят за протест. Причината - започнало почистване на коритото на река Искър.

Според местните с него всъщност се извършвало преустройство на бреговата ивица и се застрашавала естествената екосистема.

Йорданка Фандъкова: Започнахме почистването на 10 км от коритото на р. Искър

Преди по-малко от седмица фирмата-изпълнител започва работа по почистването на коритото на река Искър близо до селото. От Столичната община обясниха, че проектът е важен, за да не се стига до наводнения и за да може безопасно да се изпуска вода от язовир „Панчарево“, ако това се налага заради очакваните обилни дъждове.

Местните от селото обаче се опасяват, че се нарушава екосистемата и смятат, че фирмата-изпълнител не разполага с документи за почистване на коритото.

„Това се случва в период на размножаване както на фауната в реката, така и на птиците“, казва пред Нова телевизия Иван Пандъков.

Според местните вместо отстраняването на наноси, в района нерегламентирано се изсичали дървета и растителност. Подозират, че почистването на коритото било прикритие за извличане на инертни материали.

„Липсват кубици чакъл, като гледам, но насип не виждам. Така че този чакъл е отишъл някъде”, коментира още Пандъков.

От фирмата-изпълнител обясниха за медията, че единствената задача, която трябва да изпълнят, е да почистят падналите дървета в коритото на река Искър. За изземване на инертни материали обаче не били чували. „Отсечените материали се събират на купове и се извозват до депото във „Враждебна“, смята Ивайло, който е началник във фирмата-изпълнител.

Днес багерите не работят, защото местните не ги допуснали. „Щяло да се прави паркинг. Безумие е! Измества се речното корито“, коментира Радослав Иванов.

„Нищо не зная, нищо не мога да Ви кажа, ние правим само почистване“, казва Ивайло. „Няма никакви разрешителни“, смята Пандъков.

„Има абсолютно всички документи. Разписани са от всякакви инстанции. Разрешителни за отсичане на растителност, всичко е в нас“, категоричен е Ивайло.

Дали и кога ще продължи почистването на коритото остава неясно, но ако продължи, местните са готови на протест.

Мая Йорданова
666 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sophiezjzra

2021.05.17 | 21:39

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
ХХХ

2021.05.17 | 20:58

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини