Община Трявна ще закупи четири нови соларни пейки

Община Трявна
share

Община Трявна ще закупи четири нови соларни пейки, след като спечели финансиране на стойност 49 997 лева. Те ще бъдат монтирани в централна градска част на Трявна и Плачковци. Проектното предложение на общинската администрация е одобрено от Националния доверителен екофонд, а административният договор е подписан от кмета на Трявна. С него се дава начало на проекта "Иновативни решения за адаптация към климатичните промени", това съобщиха за БТА от общинската администрация.

"Радваме се, че Община Трявна получи финансово одобрение за закупуване и монтиране на нови соларни пейки, тъй като по този начин ще достигнем до по-голям брой жители на нашата община. Гражданите ще имат възможността да се запознаят нагледно с производството на електроенергия от възобновяеми източници, използването на зелена енергия и да бъдат насърчени да използват тези ресурси с цел подпомагане на прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика," каза кметът на Трявна Силвия Кръстева.

Пейките ще са оборудвани със соларни панели с мощност 50 вата, които ще произвеждат електроенергия, която ще се съхранява в батерия с мощност 40 ампер часа. Всяка пейка ще разполага с два броя безжично зарядно, четири броя USB порта, Bluetooth Speaker, 4G WiFi Router, горно и странично LED осветление.

По време на изпълнението на проекта "Иновативни решения за адаптация към климатичните промени" ще се организира и обучение, свързано с проблемите на изменението на климата и адаптацията към него. Срокът за изпълнение на проекта е 5 месеца, допълниха от администрацията. 

В Търговище монтираха "умни" пейки

Водещи новини

Още новини