Фандъкова обещава пълна проверка на гетата в София

share

Служители на общината, на министерствата на здравеопазването, на социалните грижи и образованието, както и на неправителствени организации ще проверяват здравното и социалното състояние на жителите на всички гета в София. Това стана ясно от интервю на кмета на София Йорданка Фандъкова пред "Нова телевизия" по повод заболелите от СПИН пет деца и няколко възрастни в едно гетата на ул. "Градина" в кв. Орландовци.

„Обикновено там, където има проблем, отивам лично, защото това е най-добрият начин след това да мога да координирам работата. Това е моделът", сподели Фандъкова. Нито една институцията обаче не може да се справи сама, а има нужда от помощта на цялото общество, обясни кметът.

"Проблемите са трупани с години. Те са замитани и не са решавани", каза Фандъкова. По думите й се взимат комплекс от мерки за разрешване на ситуацията. Не посочи точно колко гета има в столицата, защото процесите били динамични.

Според нея две са нещата, които Столична община може да направи за софийските гета – да даде образование и работа на хората, които са от София, и да изсели обратно към родните им места, тези, които не са от столицата. Процесът обаче е сложен и дълъг, коментира Фандъкова.

По думите й, най-тежка е ситуацията в кварталите „Възраждане", „Люлин" и „Овча купел". Непрекъснато се работи по този проблем и в седем от малките общини, допълни тя.

Относно избухналия скандал за заразени със ХИВ деца в социален дом, Фандъкова коментира, че на този етап информацията от хората, които работят на терен, която е и публикувана публично, няма установени заразени със СПИН, освен петте деца от известното под името „Градина" гето. В социалния дом „Асен Златаров", където са били настанени, няма други случаи на зараза, категорична беше Фандъкова. Въпреки проблемите, Столична община си дава за задача да продължи работата с гетата, защото, ако не се случи реална интеграция на ромите, това ще се отрази на всички граждани, заяви столичният градоначалник.

По думите й, хората от гетата са хора в риск. Един от проблемите там е, че те са се настанили незаконно или имат нелегални жилища. Тя обясни, че най-трудната част била премахването на самите постройки, и даде за пример район Студентски, където тамошният кмет премахвал вече десет пъти едно гето и то се образувало отново.

На въпрос дали проблемът с гетата нарочно не се разрешава, защото там има избиратели, които лесно се купуват, Фандъкова отговори: "Нали си давате сметка, че хората, които живеят в съседство, видят, че се справяме, ще имаме далеч по-голям успех на изборите, отколкото да разчитаме на гласове в гетата".

По темата за „Екоравновесие" и проблемът с безпризорните кучета в София столичният кмет коментира, че проверка още отпреди година и половина е установила злоупотреби с поръчки. Веднага след получаването на информацията, директорът Петър Петров беше освободен, а докладът беше предаден на прокуратурата, а бюджетът на общинското предприятие беше намален от 1.400 млн. лева на около 900 хил. За тези пари в момента се прави отчет всеки месец, включително и публичен пред медиите, за да се знае всеки лев къде отива, сподели Фандъкова.

По думите й, истинският контрол е започнал с поставянето на чипове на бездомните кучета, която процедура е започнала от миналия декември. Органите имат нужда от подкрепата на цялото общество, които могат да помогнат поне с информиране и подаване на сигнали. Догодина кметът се надява да има видим резултат и „хората да усетят, че нещо се прави", заяви Фандъкова.


 

Водещи новини

Още новини