БХК: Остро необходима е независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата

булфото /архив/, личен архив
share

Коментар на правозащитната НПО „Българския хелзинкски комитет” по повод на жестоката катастрофа от преди ден, при която бившият футболист Георги Семерджиев уби на място две млади жени, шофирайки с висока скорост в центъра на столицата.

„Георги Семерджиев – сочен като шофьор на джипа, участвал в пътно-транспортното произшествие в София снощи, при което загинаха две жени – е намерен и задържан в рамките на часове. Приветстваме тези бързи и навременни действия на МВР.

Те обаче поставят въпроса как не е бил намерен месеци наред, след като вече е бил обявен за общодържавно издирване по образувано предходно досъдебно производство.

Нещо повече – през последните часове от медиите бе огласена информация, че преди по-малко от месец той е бил спрян от "Пътна полиция", при което му е отнето свидетелсвото за правоуправление. Към този момент вече са били известни множеството му правонарушения в миналото: употреба и разпространяване на наркотици, участие в организирането на „черно тото“, фалшиви регистрационни номера, 84 отнети контролни точки, при възможни само 39, и др.

Ако приоритет на прокуратурата не бяха пиар акции срещу т.нар. „битова престъпност“;

ако КАТ събираха (а в случай, че събират – ако реагираха) на данните за опасните кръстовища в градовете и пътни участъци,

ноторно известни на шофьори и живущи около тях; ако всички случаи на общодържавно издирване се извършваха с еднаква грижа, може би някъде веригата на злощастните събития би била прекъсната.

Всичко това прави остро необходима независима проверка в структурите на МВР и прокуратурата, които са взимали отношение по всичко изброено, без това да доведе до ефективни санкции и реализирана отговорност. И въпреки което два живота бяха отнети вчера. Ние призоваваме за своевременното извършване на такива проверки.”

Водещи новини

Още новини