Екозащитниците отново на "Орлов мост", но за да празнуват (обновена)

share

Въпреки наложеното президентско вето над Закона за горите, екозащитниците отново се събраха на "Орлов мост" – този път, за да празнуват.

На ключовото софийско кръстовище има десетки хора, готови да се включат в поредната акция под надлов "Днес празнуваме на Орлов мост IV".

Засилено е полицейското присъствие в района на кръстовището, както и около Борисовата градина, езерото Ариана, националния стадион „Васил Левски”.

Полицаи има и на автобусните спирки на паметника на Съветската армия, на бул. „Цариградско шосе” - в двете посоки около подлеза на „Орлов мост”. Наблюдава се присъствие на жандармерия, конна полиция, моторизирани полицаи.

Тази вечер обаче протестът е доста вял. Протестиращите носят лозунги и плакати, на които пише: „Заедно за глобална промяна”, „Свалихме мутрокрацията” и „Спасете горите от бетона”. Протестиращите скандират „Оставка” и „Миро вън”. Екозащитниците са категорични, че те имат свое мнение и не са свързани с нито една политическа сила.

Протестиращите заради Закона за горите на Орлов мост заявиха, че в понеделник от 19.30 часа отново ще се съберат на Орлов мост. Недоволните граждани посочиха, че въпреки ветото на президента, парламентът може да приеме закона пак. За да предотвратят това, трябва да заявят позицията си и в понеделник, смятат гражданите. Те приветстват ветото на президента и поздравиха с него.

Гражданите носят плакати, на които пише „Телевизийо, проумей, не сме еколози, а сме българските граждани”, както и „Бойко, народът не е само Цеко и Цветелина”.

Гражданите скандират „Всеки ден ще е така, до победата” и раздават български знамена.

Еколозите отказаха да поемат отговорност за снощния инцидент, при който бе пребит операторът на БТВ Иван Филчев и да се извинят. Неправителствените организации на природозащитниците обявиха, че са доволни от ветото на президента и че днес би трябвало да празнуват, информира още БТВ.

От полицията обявиха, че от началото на протестите до момента са задържани 34-ма души, които са глобени заради това, че не са се подчинили на полицейско разпореждане.

Водещи новини

Още новини