Харчат много пари за правосъдие и полиция, а резултати нулеви

Булфото
share

Това са изводите от изследване на Институт "Отворено общество" за периода от 2009 до 2011 г., което днес бе представено на конференция.

Според доклада ниското обществено доверие в съдебната власт и полицията се запазва. Доверието в МВР е с около 10 процента по-високо отколкото доверието в съдебната власт, но в международен план е също ниско.

Остава висок броят на тежките престъпления срещу личността и делът на несъобщената на полицията престъпност, както и на осъдителните решения срещу България в съда в Страсбург, сочат данните на института.

Според изследването разходите на съдебната власт и МВР отиват в преобладаваща си част за издръжка на твърде многоброен персонал. "Инвестиции в системата са трайно ограничени, като и правосъдието, и МВР имат много ниски капиталови разходи".

В повечето европейски страни съдилищата са с от 30 до 50 процента по-малко отколкото при нас. По финансиране на
съдилищата България е сред първите седем страни в рамките на Съвета на Европа. По отношение на финансиране на прокуратурата България е на първо място, сочат данните от доклада. Полицейската дейност в България като дял от БВП е на първо място в Европейския съюз по финансиране. България харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия, според доклада.

България е сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението.

От института препоръчват огромните ресурси, които страната заделя за правосъдие и вътрешен ред да се управляват по-ефективно и системите да се реформират така, че да постигат по-добри резултати.

Водещи новини

Още новини