Колко струва подготовката на колите за движение през зимата?

bulphoto (архив)
share

Акция "Зима" продължава. Само за 10 дни глобите на пътя са почти 27 000. От следващата седмица санкции ще има и за тези, които не са с подходящи за сезона гуми. Зимата е на прага ни, а КАТ продължава с масовите проверки дали сме подготвени за сезона. Смяната на гумите само обаче не е достатъчна.

Това е само част от зимния режим на автомобила.

Проф. Рачев разкри каква зима ни очаква

Какво още трябва да направим и колко ще ни струва?

Подготовката на охладителната система, със смяната на антифриз е между 50 и 80 лв., а концентрацията му трябва да отговаря на минималните температури у нас. Цветът на антифриза също е от значение.

„Не е желателно, когато заводът производител препоръчва антифриза да е син, да сложим червен и съответно трябва да се избягва смесването цветово на антифриза“, обяснява пред БТВ механикът Димитър Стоилков.

Често пренебрегван фактор е течността за чистачки. Тя ще ни струва между 10 и 20 лв. и също трябва да е съобразена с ниските температури, за да не замръзва.

„При новите автомобили, когато са с ксенон система, имат пръскалки и на фаровете е желателно да се купува по-хубава течност, защото иначе обикновената течност матира фаровете“, добавя Димитър.

Желателно е да направим ревизия и на спирачната система: накладки, дискове, спирачни маркучи, защото това е най-важното в един автомобил, както и гумите, за които всички се досещаме, когато падне сняг. Смяната на най-масовите - 15 или 16 цола, ще е между 50 и 60 лв.

В закона не се уточнява дали гумата трябва да бъде зимна, но трябва да бъде с грайфер - над 4 мм. Ако гумите ни са износени, повече от позволеното, между 15 ноември и 1 март - глобата е 50 лв.

Водещи новини

Още новини