Проф. Рачев разкри каква зима ни очаква

  • 10 ноември 2021 09:27

  • 75152
  • 3
© Novini.bg (архив)

Средните температури за първите десетина дни от ноември бяха с 5-7 градуса над нормата. Вече се усеща захлаждането, което очакваме от доста време. То не е страшно, защото температурите пак остават малко по-високи от характерното за средата на ноември. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Тази седмица до изборите ни очаква такова време – малко по-сиво, мъгли ще има на доста места, няма я вече цветната окраска от падащите листа. Идва схлупеното сиво време, което продължава до първия снеговалеж, заяви проф. Рачев.

По думите му първият снеговалеж се очаква в деня след изборите - 15 ноември.

В понеделник и вторник евентуално ще имаме снеговалеж. Снеговалежите ще бъдат на много ограничени места, едва ли ще се формира някаква сериозна и трайна снежна покривка. Засега има вероятност на местата над 1000 метра надморска височина тя да е от порядъка на 5-6 сантиметра. И в ниското по всяка вероятност ще видим някаква снежинка, отбеляза климатологът.

По-чувствителното захлаждане ще се усети най-вече в максималните температури, които вече ще бъдат от 7-8 до 10-11 градуса. В понеделник и вторник ни очакват мразовити сутрини, а от 20-21 ноември ни очаква още един период на снеговалеж и по-ниски температури. Нищо чудно на 16-ти и 17 ноември в котловинните полета на Югозападна България да наблюдаваме ледени дни, каквито не сме виждали от миналата година – т.е. максималните температури да не бъдат над 0 градуса, коментира проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

Т.е. ще ни стане доста студено на фона на това, което беше до този момент. Иначе, нищо съществено, вървим с бодра крачка към зимата със съвсем нормално, късноесенно време, добави той.

Какво време ни очаква до края на работна седмица?

При всички положения тази зима ще бъде по-студена от миналата. Това не означава, че ще бъде лют студ, защото миналата зима беше втората най-топла зима, откакто съществуват метеорологични наблюдения в България. Зимата ще бъде с нормални температури, от порядъка на 0,5 до 1 градус по-високи спрямо дългогодишната климатична норма. При валежите винаги има много колебания. Някои от световните модели предричат нормални валежи за зимата, дори малко по-малки от нормалното, докато главният метеоролог на едно от приложенията, което почти всички имат в телефоните си, каза, че поне в началото на зимата много често ще бъдем спохождани от средиземноморски циклони, т.е. времето ще бъде динамично и валежно, посочи проф. Рачев.

Предстои да видим какво ни очаква, но при всички положения ще има студ, ще има лед, ще има и хубави топли дни. Сняг при всички положения ще има. Първата трайна снежна покривка, която може да се задържи 2-3 дни, обикновено е около и след 8 декември. Дотогава дори през ноември очакваме два сравнително малки снеговалежа и трайна снежна покривка не се очаква. Засега нищо грандиозно, страшно и трагично не ни очаква. Зима като зима, ще има от абсолютно всичко, може би с по-малко сняг в ниските части на България, каза още проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

По материала работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
75152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
wtf?!??!

2021.11.10 | 09:47

1
излишен паразит

2021.11.10 | 13:43

3
този е от най-дре6ните, ако всички са като него...
Краси

2021.11.10 | 13:39

2
Мизерия то друго в бг няма

Добави коментар

Водещи новини