Парадокс с влизането в моловете заради краткия срок за зелен сертификат

bulphoto (архив)
share

Масово недоволство от бизнеса след новата заповед на служебния министър на здравеопазването. Представители на търговските центрове, заведенията и театрите са силно обезпокоени от краткия срок за спазване на новите изисквания. Голяма част от хората, които работят в моловете, ресторантите и местата за развлечение все още не са ваксинирани и няма как да реагират до утре.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

От заведенията обявиха, че още утре започват с протестите, а част от магазините в търговските центрове най-вероятно ще останат затворени, докато не изпълнят изискванията.

Днес в моловете имаше хора, които да си пазаруват за последно, защото нямат сертификат, нямат и намерение да си извадят. Други приветстваха новите мерки и дори смятат, че заповедта е закъсняла, предаде БНТ.

Кацаров: Новите мерки бяха предложени от Алибегов, той му отвърна: Не се крий зад мен!

От българската ритейл асоциация смятат, че мерките които влизат в сила от утре, са по-зле и от локдаун, защото няма да получат никакви компенсации.

Времето ни за реакция беше 27 часа. От утре може би няма да ни отврят магазините, в цяла София от 90 човека персонал, имаме ваксинирани 10, каза Венцислав Николов, зам.-председател на българската ритейл асоциация.

Малък е процентът на ваксинирани и сред актьорите - около 25%.

"Първо ние нямам право да върнем хора, защото не са ги купили в другия условия. Самите артисти по същият начин, ние при всички положения ще играем, но ни трябва гратисен период", коментира пред националната телевизия Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

И заведенията искат гратисен период за изпълняване на новите условия.

Ние казахме, че бихме се съгласили ца работим с такива сертификати, ако те важат за всички български граждани , първо за държавните служители, продължаваме да държим и за теста за антитела, каза Емил Коларов, Сдружение на заведенията в България.

Още утре представителите на заведенията излизат на протест, защото направените досега договорки с министерството на здравеопазването не се спазвали.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини