Експерт: ДАНС участва в изборния процес без знанието на обществото

Кадър: БТВ
share

Тайните служби участват в изборния процес в България без знанието на обществото. Това заяви в сутрешния блок на bTV заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

,,В изборния процес при обработката на протоколите от чужбина тези протоколи минават през едно звено на Агенцията по национална сигурност, което е напълно незаконно и задръства процеса. С други думи, ДАНС е тънкото място, където се задръстват протоколите. Не твърдя в никакъв случай, че се подменят резултати, проблемът е по-скоро психологически, защото е дразнещо да разбереш, че тайните служби на България се месят в изборния процес'', допълни Манов.

Той посочи, че ЦИК е положила усилия да отстрани от процеса това звено, но не е успяла.

По отношение на евентуални избори 2 в 1 експертът обясни, че такъв тип избори няма да са прецедент у нас и припомни, че през 2011 г. отново е имало избори 2 в 1 – избори за президент и местна власт.

Говорителят на ЦИК с важни уточнения, ако изборите са 2 в 1

Стефан Манов изказа мнение, че на последните избори на 11 юли не машините, а по-скоро политическата реалност е била причина за ниската избирателна активност.

Машинното гласуване е по-добрият вариант в България, увери в заключение зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Водещи новини

Още новини