Румъния вдига най-ниските заплати с 10%

  • 22 май 2024 10:41

  • 425
  • 2
Румъния вдига най-ниските заплати с 10%
© Novini.bg/ Canva

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви 10-процентно увеличение на най-ниските заплати в бюджетната сфера на два транша – от 1 юни и от 1 септември, съобщава агенция Аджерпрес. Министър-председателят съобщи също, че в подготвения от правителството нормативен акт е включено и предвиждане, с което ще бъде отпускана сума от 500 леи (близо 200 лв.) за очила.

На пресконференция вчера румънският премиер уточни, че сумата за очила е европейско изискване. За увеличението на заплатите в бюджетната сфера Чолаку поясни, че става дума за 5 процента увеличение от 1 юни спрямо заплатите през декември 2023 г. и още 5 процента от 1 септември, отново спрямо равнището от декември. Премиерът уточни, че това се отнася до бюджетните категории с много ниски доходи. 

Марчел Чолаку подчерта, че правителството не може да си позволи по-големи увеличения на заплатите за работещите в музеите и библиотеките, които протестираха през последните седмици.

Служителите в общинските музеи и библиотеки в Румъния настояват за 20-процентно увеличение на заплатите, което по думите им ще ги доближи до техните колеги в мрежите на училищните библиотеки или университетските музеи. В знак на протест някои от най-важните музеи в страната бойкотираха Нощта на музеите тази година.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
425 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:48

2
❤️ Г­о­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­м­­и­­ч­­е­­­т­­а­ ­в­­­и­ ­­о­ч­­­а­­­к­­в­­а­т ­­­-­­ X­1­­­8­­­.­F­­U­­N

2024.05.22 | 10:51

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини