Участниците в учението „Decisive Strike - 21“ демонстрираха постигнатите умения в съвместната подготовка

Министерство на отбраната
share

Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов и командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев присъстваха на 31 май 2021 г. на деня за високопоставени гости на учението „Decisive Strike-21“ на полигон „Криволак“ в Република Северна Македония.

Военнослужещите от Специалните сили на държавите-участнички в учението демонстрираха инфилтрация по въздух по способа „бързо въже“ и по суша с високопроходими военни машини. Те показаха умения при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник и ексфилтрация по способа „външен товар“ (грозд). Непосредствената въздушна поддръжка по време на действията оказваше самолет F-16 от въоръжените сили на Република Гърция.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев изказа своята благодарност към домакините за отличната организация и към всички участници в учението - за ползотворната съвместна работа. Той поздрави българските воини от СКСО за успешното представяне и изпълнение на поставените задачи.

Учението „Decisive Strike - 21“ се провежда от 16 май до 2 юни на територията на Република Северна Македония и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 21“. В него участват военнослужещи, военна техника и въоръжение от Република Северна Македония, България, Гърция и САЩ. Съвместно с другите участници по време на учението представителите от 86-а група специални сили на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия изпълняваха задачи по специално разузнаване, директни действия, както и провеждаха съвместни стрелби. Целта на учението е да повиши оперативните способности на страните- участнички и да се повишат уменията за работа в многонационална среда.

Водещи новини

Още новини