Учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса

  • 13 май 2021 17:47

  • 917
  • 6
Учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021“ демонстрира възпиращия потенциал на Алианса
© Министерство на отбраната

„Присъствахме на демонстрация на Силите за специални операции от Българската армия, но искам да подчертая, че учението се провежда заедно с нашите съюзници в НАТО и в него участват над 8 държави. Благодаря на нашите съюзници за участието им, за добрата натренираност и постигнатата оперативна съвместимост“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 13 май, при участието си в медийния ден на учението на силите за специални операции „Trojan Footprint-South - 2021“.

Той посочи, че за целите на учението в България е създадено Компонентно командване на Специалните операции, което ръководи тактически епизоди в Македония, Унгария и у нас. Адмирал Ефтимов посочи получената добра оценка от нашите партньори.

„Те оцениха възможностите за развръщане в България и за тренировка, предоставените им условия, както и способностите на нашите Специални сили да действат заедно“, заяви началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов посочи, че това учение е част от общия сценарий на ученията, които се провеждат в България, като до този момент се отработва фазата възпиране, при която в отговор на криза не само Българската армия  трябва да развърне Силите си за специални операции, а заедно със съюзниците си от Алианса да демонстрира възпиращ потенциал.

„През следващия месец на предстоящите учения в съюзен формат на полигоните ни „Корен“ и „Ново село“ ще демонстрираме фазата отбрана“, каза той. В отговор на журналистически въпрос относно бъдещите приоритети на Българската армия, адмирал Ефтимов посочи, че инвестициите трябва да продължат. „Приемственост и последователност - само това е начинът да изграждаме адекватни отбранителни способности“, категоричен беше адмирал Ефтимов.

В района на Съвместното командване на специалните операции действията на военнослужещите от Специалните сили наблюдаваха също командирът на Силите за специални операции на САЩ в Европа генерал-майор Дейвид Тейбър и посланиците на САЩ, Великобритания и Испания – Н.Пр. Херо МустафаХеро МустафаХеро Мустафа (на английски: Herro Mustafa; на кюрдски: Hêro Mistefa; родена 1973 г.) е американски дипломат,, Н.Пр. Роб Диксън и  Н.Пр. Алехандро Мата.

В деня за медии в рамките на учението военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха инфилтрация на снайперски тим по способа „рапел“ от вертолет „Кугар“ и инфилтриране на щурмови отряд. Те показаха своите умения при провеждане на директна акция, контакт с противник и ексфилтрация. Високо майсторство демонстрираха и при изпълнението на ръкопашни техники и доцелен парашутен скок след свободно падане и ръчно разтваряне на парашута.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 16 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. В него участват около 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). От българска страна ръководител на учението е командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„Учения от такъв ранг и с такава амплитуда показват, че ние можем заедно да работим като тим и да изпълняваме поставените задачи. Убеден съм, че всички участници от специалните сили повишават в такава среда своята оперативна съвместимост, работят като съюзници и показват, че ние заедно като сила можем да отразяваме заплахи“, посочи генерал-майор Явор Матеев.

„Trojan Footprint-South - 2021“ има за цел да повиши оперативната съвместимост между Силите за специални операции (ССО) на САЩ и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, Силите за специални операции на държавите-членки на НАТО и на страни-партньори от Балканския и Черноморския регион.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
917 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Emilyurjsa

2021.05.16 | 12:51

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Annafzfea

2021.05.16 | 05:48

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Angelaoszga

2021.05.15 | 21:55

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Amyuhoza

2021.05.15 | 19:39

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Lisadinma

2021.05.15 | 17:38

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Jessicauddsa

2021.05.15 | 05:46

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини