МО: Учението „Въздушен страж-2022“ допринесе за усъвършенстване на способностите на личния състав на ВВС

  • 08 юни 2022 22:35

  • 775
  • 0
МО: Учението „Въздушен страж-2022“ допринесе за усъвършенстване на способностите на личния състав на ВВС
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

В тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) „Въздушен страж – 2022“, което завърши днес, 8 юни, на зенитния полигон „Шабла“, участваха военнослужещи от различни формирования на Военновъздушните сили. Общ ръководител на учението беше заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, съобщават от Министерство на отбраната.

Екипажите от изтребителната авиация изпълниха с МиГ-29 дневни и нощни полети със стрелби по светещи парашутни мишени СПМ-100. За спускане на мишената също беше използван самолет МиГ-29, а по нея пилотите работиха с ракети въздух-въздух.

Тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2022” завърши днес

В стрелбите участваха както опитни летци-инструктори, така и част от най-младите пилоти на авиобаза Граф Игнатиево. Летците от авиобаза Крумово усъвършенстваха подготовката си за стрелба по надводни (морски) цели с вертолет Ми-17. За стрелбата бяха използвани неуправляеми ракетни снаряди. С вертолет AS 532 AL „Cougar“ се извърши аварийно-спасителното осигуряване на учението.

Екипажите на Су-25 от авиобаза Безмер изпълниха стрелби с неуправляеми ракетни снаряди и бомбопускане по надводни цели. За първи път по време на ТУБС „Въздушен страж - 2022“ бяха използвани повишените способности на модернизираните щурмови самолети. В условия, близки до бойните, и създадена тактическа обстановка беше тествана системата за навигационно бомбопускане на самолета от различни височини. За целта беше ползвана надводната мишена „Морско конче“, разработената от личния състав на Първа зенитно-ракетна база.

За първи път в тактическото учение на зенитен полигон „Шабла“ тази година беше използван и българският дистанционно-управляем летателен апарат D6-R. „Дронът“ е разработка на фирма „FragaX“, съвместно с научно-изследователския състав на катедра „ВВС и ПВО“ от Военна академия „Г. С. Раковски“. Апаратът е оборудван с жиростабилизирана платформа и е предназначен за въздушно разузнаване и наблюдение с голяма продължителност.

По време на учението летателният апарат бе използван за допълване оценката на тактическата обстановка и обективния контрол. Тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж - 2022“ е част от плановата дейност на Военновъздушните сили на Република България за 2022 година. То даде възможност за усъвършенстване на способностите и повишаване на подготовката на летателния, инженерно-техническия, щурманския и осигуряващия състав на ВВС. Въпреки сложната и изключително динамична метеорологична обстановка по време на цялото учение всички планирани задачи бяха изпълнени успешно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини