Проговори мъжът, чиято пратка с български книги бе задържана на македонската граница

Нова телевизия
share

Вчера пратка с български книги за Северна Македония бяха спрени на границата със съседката ни. Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония” разкри как се стигна до поредното напрежение между София и Скопие. 

"След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 1960-а  г., според която се налага цензура на печата", заяви пред Нова телевизия Стоянов. 

Спряха пратка с български книги на границата със Северна Македония

Припомняме, че беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови. С протестна нота, българското Външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна в Европейския съюз.

"Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на ДДС или такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от РС Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни", разказа още Виктор Стоянов.

МВнР изпрати консул от посолството в Скопие на границата заради спрените български книги

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

"След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, властите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа без развитие и с изискване на писма”, добави той.

Инициативата „Изпрати българска книга в Македония” е дарила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

Водещи новини

Още новини