Костадин Ангелов към ресторантьорите: Нека не взимаме емоционални решения

Булфото
share

Представяме електронното здравно досие. Всеки гражданин с електронен подпис може да влезе и да разгледа. Има всичко от данните за общопрактикуващия лекар, кръвни изследвания и други. Системата е достъпна с квалифициран електронен подпис. Това е най-високото ниво на защита. Това беше съобщено от директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов на пресконференция за представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Беше пояснено, че в графа имунизации се генерират кодовете на поставените ваксини.  Сертификатът има уникален номер и подробности за поставената ваксина. Предвидено е двете дози от ваксината да могат да се поставят с различни държави и това да бъде отразено в сертификата.

Сърбия започва масова ваксинация

Електронният сертификат вече е факт. Гражданите могат да го получат с електронен подпис. В страната ни около 200 000 души имат електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1-ви февруари могат да го получат чрез личните си лекари. Те могат да разпечатат сертификата. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Сертификатът няма печат и подпис, защото се генерира от системата автоматично. Има обаче QR код. Той обясни и как може да бъде сканиран кода, за да се провери дали е валиден.

Министър Ангелов допълни и възможностите за противодействие на злоупотреби със сертификата. Сертификатът ще отговаря на изискването на държавите-членки на ЕС.

Той благодари на софтуерните фирми за интеграцията на системите с тези на аптеките: „Електронното направление ще бъде възможно от края на март за всички процедури.“.

Решени сме да доведен до здравната информационна система до нейния завършен вид заяви министъра.

На въпрос на журналист за свободното придвижване на хората с или без ваксина Ангелов отговори, че тази тема не е в прерогативите на министъра на здравеопазването: „Моят фокус е насочен към здравето на българските граждани.“.

Целта е да улесним всички в системата на здравеопазването. Дигитализацията на здравната система е приоритет, заяви Костадин Ангелов. Той беше категоричен, че без електронен подпис няма да има достъп до електронното досие.

По темата със заведенията и с моловете министърът каза: „Аз не съм човекът, който иска да затваря бизнеси, но искам да гарантирам здравето на българските граждани и техния живот. Не съм готов да плащаме цена със загиването на граждани. Мерките дават резултат. Бяхме на водещо място по смъртност, а сега не сме там. Емоцията и нетърпението не са добър съветник. Разумът е добър съветник сега. За да има хора, които да ходят по заведенията, трябва да са живи и здрави. Борбата за човешкия живот е най-силната борба. Моето призвание е да го правя.“

Той поясни, че темата с COVID-19 се експлоатира неправомерно от политици: „Това е интервенция върху здравето на хората. Те се стремят да получат политически ползи. Не може техните качества да бъдат недостатъците на техните опоненти. Това е много опасно! Покажи какво можеш!“

Относно ваксинираните общински съветници в Сандански той съобщи, че директорът на РЗИ-Благоевград се намира в Министерството на здравеопазването и ще се проведе разговор с него.

В брифинга участие взе и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя каза: „Досието остава като историческа характеристика за лицето. То дава обща снимка на дейностите, които са извършени по здравна каса на лицето.“

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини