Мария Габриел: Суперкомпютърът означава много нови работни места

Булфото
share

Екипна работа - това е, което и днес виждаме. Науката и иновациите са стратегически инвестиции. Те носят полза тук и сега. Това каза еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел по време на проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. 

Габриел припомни началото на процеса: „Започнахме през 2018 година, когато нямаше европейска инфраструктура свързана със суперкомпютрите. Днес 35% от изчислителната мощност в света е европейска, а България е водеща.“

В този процес България още от самото начало е мотор, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Тя припомни, че София е един от най-бързо развиващите се иновационни хъбове.

Инспектират строежа на сградата за суперкомпютър

Този проект дава конкретни ползи според Габриел. Еврокомисарят изброи сфери като медицина, пътища, инфраструктура, в които суперкомпютърът би допринесъл.

Тя обвърза проекта и с възможност за нови работни места: „Суперкомпютърът означава и много нови работни места. Чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп.“

Ние градим бъдещето. Радвам се, че Европа допринася за това, завърши еврокомисарят Мария Габриел.

Водещи новини

Още новини