Инспектират строежа на сградата за суперкомпютър

  • 21 декември 2020 11:49

  • 684
  • 2
Инспектират строежа на сградата за суперкомпютър
© Getty images

Днес, 21 декември от 13.30 ч. ще бъде извършена проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В проверката на място ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателятна Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов. 

В рамките на инспекцията ще бъде обявен и нов инфраструктурен проект за изграждането на пътна връзка в района. 

ЕС инвестира допълнително за суперкомпютри от световна класа в България

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascaleсуперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейлсуперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPCJoint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacaleсуперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Очаквайте на живо в Novini.bg и фейсбук страницата ни проверката!

Последвайте канала на

Novini.bg
684 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН ОТ НИ

2020.12.22 | 16:33

1
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА
Негодяй

2021.06.29 | 13:06

2
Не подкрепяш, а забрави да изредиш БСП/БКП терористичната партия, която всъщност е виновна за всичко от самото начало! Щом не я изброи, значе подкрепяш тях БСП! Не ни минавай с тъпотиите тук!

Добави коментар

Водещи новини