Мария Габриел: Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания

  • 12 декември 2020 14:18

  • 1011
  • 8
Мария Габриел: Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания
© Булфото (архив)

Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. Той ще е със силен положителен заряд и потенциал за доближаване на региона още повече до ЕС. Това посочи европейският комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която се включи с видеообръщение от Брюксел в конференцията "Западни Балкани", организирана тази година онлайн от евродепутата Ангел Джамбазки.

Укрепването на сътрудничеството със Западните Балкани винаги е било сред основните ми приоритети. Настоящият ми ресор не прави изключение, заяви Габриел, която представи новата си инициатива "Иновационна програма за Западните Балкани", имаща амбицията да даде допълнителен тласък в отношенията в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. Габриел определи тези области като ключови и с огромен потенциал и реална добавена стойност за гражданите, икономиката и обществото, които ще бъдат в основата на положителен и амбициозен дневен ред, който ЕК, държавите от ЕС и държавите от Западните Балкани да създадат и реализират заедно.

Екатерина Захариева: Страната ни винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова посочи, че след успешния опит от цифровата програма за Западните Балкани, която беше приета по нейна инициатива, сега се продължава с още по-амбициозен подход, като се инвестира директно в хората, поставяйки младежите в центъра на усилията. Чрез повишено внимание към научните изследвания, иновациите и образованието, правим стратегическа инвестиция в бъдещето на региона, посочи еврокомисарят.

Тя заяви, че предлага конкретни инициативи и ясни цели, които да повишат капацитета на Западните Балкани за посрещане на глобалните предизвикателства, включително и свързаните с екологичния и цифровия преход. Иновационната програма ще насърчи развитието на човешкия капитал, иновационните екосистеми и прехода към икономика, основана върху знанието.

В областта на научните изследвания и иновациите ще надградим постигнатото, каза Габриел. Трябва да стимулираме способността на Западните Балкани да използват ефективно ресурсите в подкрепа на иновациите. Това може да стане чрез механизми за насърчаване на стартиращите предприятия, национални фондове за иновации, научни и технологични паркове, или още - центрове за трансфер на технологии, отбеляза Габриел.

В областта на образованието, включително на цифровото, ще продължим с успешни инициативи като седмицата на програмирането и схемата възможности за цифрови стажове. Ще бъдат предоставени и нови възможности за мобилност, включително виртуални обмени по програмата "Еразъм+". В областта на културата също ще работим за укрепване на сътрудничеството с ЕС, каза Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

 

Последвайте канала на

1011 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Гербеераст

2020.12.13 | 13:32

8
Жирафа ти тъп
Гербеераст

2020.12.13 | 13:31

7
млъкни ма, подлого
Котарак

2020.12.12 | 15:38

1
Марето е научило 50-60 клишета и с тях пише всичките си "мъдри" речи.
дънди крокодила

2020.12.13 | 00:52

6
Абе броих ги - грешиш - 61 клишета са - кое от кое по смислени!!!
Винету и тенис

2020.12.12 | 17:58

3
Мария и Тиквун са най-големите интелектуалци и простосмъртен не може да стигне тяхното високо ниво.
ДО ГОРНИЯТ ТУЛУП

2020.12.12 | 16:34

2
НЯМАШ И ЕДНА ХИЛЯДНА ОТ ИНТЕЛЕКТА И, МУНЬО! НАШ ГАНЬО НЕГРАМОТЕН И ПРОСТ ПАК ДАВА ОЦЕНКИ! ГАНЬОООО, ГАНЬОООООО........

2020.12.12 | 18:44

5
Мара тъпото и викат в европето.

2020.12.12 | 18:07

4
Тази която бе оценена със СРЕДЕН 3,ще създава ред!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини