Българската агенция по безопасност на храните е открила десетки нарушения в работата на кухни и кетъринг фирми, осигуряващи храна на училища и детски градини, съобщиха от прокуратурата.
Проверките, започнали в началото на учебната година, са възложени от Върховната административна прокуратура, като за въпросния период са издадени общо 41 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административни нарушения, съобщават от държавното обвинение. Те са за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за спазване указанията за употреба на дезинфектант от посочените заведения, наред с нарушения на правилата за качеството на храните.
Това не е първата категория обекти, където трябва да се положат допълнителни усилия за предпазване на гражданите, като се спазват качествените и количествени изисквания за дезинфекция. Дезинфекцията на ръце и повърхности трябва да се осъществява не само редовно, но и за нея да се използват биоцидни препарати със съответното разрешение, издадено от Министерството на здравеопазването.
Така в началото на месец ноември от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха и за текущи проверки на обектите за продажба на хранителни продукти. В този случай съставените актове са за недостатъчно честа дезинфекция, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или персонал, който не е обучен да работи в ситуацията с COVID-19. "Най-често сигналите се подават от граждани, които намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Хората алармират предимно за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите", допълват от БАБХ.