Предлагат неформално звено да консултира сектора за сигурност

share

Спецслужбите може да се сдобият с шапка. Става дума за ново неформално консултативно звено, което ще подпомага Съвета по сигурността към Министерския съвет. В него ще влизат всички ръководители на службите, както и главният секретар на МВР, съобщава в. "Стандарт".

Това се очаква да предложи днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. Той ще изнесе доклад на тема "Продължаване реформите в сектор сигурност". Засега още се обсъждат статутът и правомощията на новото звено, става ясно от документа.

Подобна идеята за създаване на Център за координация и анализ към Съвета за сигурност при МС имаше и вече бившият премиерски съветник Румен Миланов. Новото звено фигурираше в проекта на закон за националната сигурност. Разликата между двете предложенията на Миланов и Цветанов е, че идеята на екссъветника беше към центъра да има и администрация. Това не се хареса на МВР, а заместникът на Цветанов - Веселин Вучков, заяви, че "администрация отдавна "преяде" от ненужни звена и личен състав на гърба на данъкоплатците".

Идеите в закона на Миланов станаха причина за конфликт между него и МВР и това бе една от причините да се прости с поста си на "Дондуков" 1. Вчера бе лансирана версията, че премиерът бил разочарован от Миланов, защото оказвал натиск върху новото ръководство на НРС да не пуска доклада, заради който беше махнат бившият шеф на разведките ген. Кирчо Киров. В изявление до медиите обаче Румен Миланов поиска публично извинение от министър-председателя и отрече версията.

От БСП се въздържаха да коментират днешното заседание при президента, но само заявиха, че вицепремиерът Цветанов цели да концентрира властта при себе си. Миланов бе последната пречка за това, отсякоха червените. Сините не взеха отношение по доклада на Цветанов, както и този на икономическия министър Делян Добрев за енергийната сигурност, който също ще бъде изнесен днес.

Документите бяха раздадени предварително на членовете на КСНС, за да се запознаят с тях. "И двете теми имат пряко отношение към сигурността на страната. Разбирам, че опозицията имат забележки, но ще ги изслушам и след това ще взема отношение", каза пред "Стандарт" шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Водещи новини

Още новини