Първи брифинг на НОЩ. Как ще продължи битката с COVID-19?

Булфото
share

Националният оперативен щаб (НОЩ) за COVID-19 даде първия си брифинг след няколкомесечно прекъсване.

Прочутите изявленията на ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски спряха още през май, като се смяташе, че има пренасищане на информация за хората. Сега обаче брифингите на експертите се завърнаха, защото настъпва есенният грипен сезон, който в съчетание с коронавируса, може да усложни епидемичната обстановка. Именно за това властта щете, че ще е полезно към гражданите да се подава точна и синтезирана информация на мерките, които се взимат. Брифингите пък ще бъдат давани вече не в Министерския съвет, а в Министерството на здравеопазването. Те ще са ежеседмични.

Днес на събитието присъстваха членовете на НОЩ, сред които ген. Мутафчийски, доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев.

286 новозаразени с коронавирус у нас и още 12 починали

Последните данни

Здравният министър започна с излагането на данните на Националната информационна система за последното денонощие. 286 са нови случая. PCR тестове 4934 са направени. Най-много заболели има в Благоевград – 34. Този път с по-малко заболели е София.

20 833 са общите случаи. 5371 са активните. 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях само изминалото денонощие, потвърди здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Последните смъртни случаи предимно на хора с придружаващи заболявания.

Тенденцията в периода 24 - 30 септември сочи, че общият брой на нови случаи се е увеличил с 1555 пациента. Общият брой хоспитализирани е нарастнал. Увеличил се е и броят на тези, които са в интензивно отделение.

Пет са новите случаи на COVID-19 в област Кюстендил

България е на 25 място от 31 страни от брой заболели. И на 8-о място по смъртност. 

"Предвид увеличаване броя на заболелите, беше удължен срокът на извънредната епидемична обстановка. Въведени са временни противоепидемични мерки, те не са разширявани. 8415 са болничните легла за COVID-19, 1108 от тях са за активно лечение. 10,5% от капацитета на леглата е запълнен за пациенти в неусложено състояние и 3 на сто от тези за интензивно лечение", коментира министърът.

На журналистически въпрос Ангелов каза, че повечето интубирани пациенти загиват. Изходът от лечението пък зависи и от факта кога точно ще постъпи болният в лечебно заведение и колко усложнено ще е състоянието му.

COVID-19 при децата

Броят деца в детски градини на заболели към 30.09 е 12. Броят ученици е 117. Броят учители в детски градини - 14, а в училищата - 72. Непедагочески персонал са около 60 в градините и училищата.

Карантинираните малки деца са 539, а учениците - 643. 

"Нямаме по-висока заболеваемост в българските училища и детски градини", увери здравният министър.

Сн. Novini.bg

Защитата за медиците

Здравният министър изтъкна, че най-голямата опасност се крие в нарастване броя на заболелите медицински специалисти. Не пропусна да спомене и това, че има умора в работата на специалистите. Чу се и опасението за недостига на медицински персонал.

За повече от 3 месеца напред са подсигурени медиците ни с предпазни облекла, сред които маски, ръкавици и облекла. Медицинският препарат "Ремдесивир" пък има в достатъчно количества. Ще бъде осигурен на всички, които се нуждаят. 

В болницата в Гоце Делчев пък се предвижда да бъдат изпратени медици от УМБАЛ "Света Екатерина". Вчера е имало разговор с директора на РЗИ-Бургас, където трябва да се създаде допълнителен тип организация по отношение на завишения брой заболели в областта. 

Маски, дистанция, хигиена

1,5 м. е необходимата дистанция, която трябва да спазваме, за да сме по-сигурни, че няма да бъдем заразени. Носенето на маски е водещ приоритет. Хигиената пък е задължително.

"Най-важно е носенето на маски на закрито", заръча проф. Костадин Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев пък отчете, че се използват 23 показателя при определяне на заболелите от COVID-19.

"Тенденцията е за постепенно увеличаване", предупреди главният държавен инспектор и подчерта, че в Европа има нов етап от COVID-19.

Затягането на мерките

От изказването на проф. Костадин Ангелов не стана ясно при какви данни ще има затягане на мерките. Разяснено беше обаче, че се гледат всички показатели, а по райони COVID-19 има различно разпространение. 

Към Министерството на образованието обаче ще има препоръки при какъв брой заболели областните здравни власти могат да вземат по-сериозни мерки. 

"Унифицирахме подхода си към всички лечебни структури, всички училища и всички части на държавата, където имаме или не взрив. Т.е. ако има взрив - какви мерки да бъдат взети", поясни проф. Ангелов. 

Водещи новини

Още новини