Столична община предвижда да сложи край на феномена "ремонт на ремонта"

Novini.bg
share

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков представиха пред журналисти предложения за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, предаде репортер на Novini.bg

Промените целят да се засили контролът и отговорността на всички участници в строителния процес.

Знаем, че изпълнителят на проекта винаги е на предната линия и като такъв на него му се налагат санкции. Но има също така проектанти и надзорници, които трябва да видят навреме пропуските в работния процес, за да не се стига накрая до проблемни обяснения, заяви Фандъкова и увери, че целта е да се търси солидарна отговорност от всички.

Най-важното е да има контрол и качество, когато се изразходват публични средства. Защото г-жа Фандъкова, аз и останалия екип заставаме с лицето си като възложители и накрая един проектант идва и разваля всичко, допълни от своя страна главният архитект Здравко Здравков.

Фандъкова: Ще ускорим максимално строителството на детски градини

Тази наредба ще доведе до едно нормализиране на строителния пазар и смятам, че ще бъде добре приета, защото първоначално е стряскаща отговорността, но тя ще въведе ясни правила. Когато, например, протече определен обект, ние трябва да знаем чия е вината – на проектанта или на строителя, подчерта Фандъкова.

,,Тази предвиждана реформа ще бъде в интерес на съвестните и отговорните изпълнители и ще удари тези, които искат просто да работят с публични средства без да спазват някаква отговорност'', посочи още кметът на столицата.

Обръщаме се към най-добрите практики, специалисти, експерти и въпреки това ще бъдат подложени на обсъждания. Нека строителите и проектантите да подкрепят тези предложения за промени в ЗУТ, за да защитят своя имидж и престижа на своята професия, защото в крайна сметка говорим за инвестиции с публични средства, напомни в заключение Йорданка Фандъкова.

Водещи новини

Още новини