Затягат контрола на общинските фирми в София

Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си утре изцяло нова наредба за управление на общинските търговски дружества, съобщават от пресцентъра на СОС.

Текстовете са изготвени по предложение на съветниците от групата на ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", както и от работна група с представители на различни политически сили. С наредбата се изпълняват изискванията на Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане, с които се направи реформа на държавните и общински дружества и след приемането й ще започнат конкурсите за бордовете на общинските фирми.

Сред акцентите в новата наредба са включване на независими членове в органите за управление на общинските дружества. В съветите на директорите и в надзорите, независимите членове трябва да са не по-малко от една трета от състава, посочват от СОС.

Засилват проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места в София

Всички членове на органите за управление и контрол следва да се назначават след проведен конкурс. Кандидатите трябва да отговарят на редица законови изисквания, най-важните от които са: да имат най-малко пет години професионален опит с оглед на спецификата на осъществяваните от съответното дружество дейности; да отговарят на определени критерии по отношение на репутация и почтеност, както и да могат да отделят достатъчно време за изпълнение на възложените им задължения.

Засилва се и контролът върху дейността на общинските фирми. Освен изготвяне на бизнес план с информация за състоянието на дружеството, ръководителите ще трябва да представят на СОС отчет за работата, финансовото състояние, съществуващи проблеми и мерки за тяхното решаване до 25-и април на всяка следваща година, отбелязват от общинския съвет.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет