Общинското предприятие "Софпроект-ОГП" се трансформира в "Софияплан"

  • 05 октомври 2020 15:23

  • 295
  • 0
Общинското предприятие "Софпроект-ОГП" се трансформира в "Софияплан"
© Novini.bg

Общинското предприятие "Софпроект-ОГП" се трансформира в "Софияплан". Екипът ще отговаря за цялостното стратегическо и пространствено планиране на Столична община, съобщават от общинското дружество.

От там припомнят, че на 10 септември Столичният общински съвет прие предложението на главния архитект Здравко Здравков за промяна на името на общинското предприятие "Софпроект-ОГП" в "Софияплан", както и нов правилник за организацията на неговата дейност. Целта е да бъде създадено специализирано звено, което да отговаря за цялостното стратегическо и пространствено планиране на Столична община. Предприятието ще координира разработването и прилагането на всички стратегически документи и проекти в общината. "Софияплан" разполага с мултидисциплинарен екип, който събира и анализира данни за различните аспекти на градската среда, провежда диалог със заинтересованите страни и прави предложения за политики към Столичния общински съвет, кмета, районните кметове и заместник-кметовете.

В момента в Столична община действат 24 стратегии, 4 програми, 10 стратегически плана, както и Общ устройствен план, като тук не броим подробните устройствени планове. Една от задачите на "Софияплан" ще бъде да оцени и ако се наложи да промени всички тези документи, за да работят те в синхрон помежду си, както и да водят в посоката, зададена от "Визия за София". Това е обяснил Любо Георгиев, директор на ОП "Софияплан" и ръководител на "Визия за София", цитиран от общинското дружество.

Ключови проекти на "Софияплан" до този момент са "Визия за София" (дългосрочна стратегия за развитие на СО), Планът на София (действащ и предстоящо изменение) и "Програма за София" (Интегриран план за развитие на общината 2021 - 2027).

София има карта на местата за култура

"Визия за София" е инициатива на Столична община за създаването на споделена и дългосрочна стратегия за развитието на столицата и крайградските територии до 2050 г. Стратегията е създадена на базата на десетки изследвания и анализи на моментното състояние на София и с участието на над 10 000 организации, бизнеси и граждани. Тя включва конкретни стъпки, мерки и цели за бъдещото устойчиво развитие на града. Визията бе приета от Столичния общински съвет на 23 юли 2020 година, припомнят от дружеството.

"Програма за София" е планът за интегрирано развитие на Столична община за периода 2021-2027. Стратегическият документ определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво интегрирано развитие на града. Това става на базата на подробен анализ на актуалните проблеми и потенциали на общината и връзките й с околните селища. Програмата ще определи приоритетни зони за въздействие и конкретни ключови проекти, които ще се реализират през следващия програмен период на ЕС. Документът се намира в първия етап от своята подготовка, който включва анализ на различните аспекти на градското развитие. В следващата фаза ще бъдат определени зоните в града, които имат най-голяма нужда от намеса и нови проекти. Очаква се Програма за София да бъде завършена в началото на 2021 г. и в последствие да бъде обсъдена и приета от Столичния общински съвет, посочват от общинското дружество.

Последвайте канала на

Novini.bg
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини