Вирусолог показа как да носим правилно маската

Кадър: БНТ
share

Многократното носене на една и съща маска не препоръчвам. Най-хубави са най-евтините хирургични маски за еднократна употреба. Това заяви доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Маската трябва да се поставя плътно над носа, без да покрива очите, разбира се. Около носа трябва да е прилегнала добре. Свалянето на маската трябва да е само за дръжките.

Грешното носене на маска е с открит нос или под брадата.

Шлемът обаче предпазва по-малко, потвърди Гломб. Тя напомни, че дезинфекцията на ръцете е приоритет.

Вирусологът коментира и темата за маските в училище, като отбеляза, че за родителите може да бъде неудобно с маска.

Грешно носене на маска. Снимка БНТ

„На децата ще им бъде трудно да разбират, добре е да се вижда артикулацията. Въпрос на конкретни обстоятелства е учителите да изберат до каква степен да носят маска, до каква шлем“, обясни тя.

По отношение на ваксината доц. д-р Любомира Николаева-Гломб потвърди за неуспеха във Великобритания.

"За съжаление ваксината на Оксфордския университет е дала страничен ефект на тежък неврологичен ефект, но за щастие, той е бил установен само при един пациент. Това е ваксината, която е и най-известна", каза тя.

"След 9 месеца виждаме, че вирусът си заразява наред. С инфекцията ще се приключи когато достатъчно голяма част от хората получи някакъв имунитет, т.нар. колективен. Мисля, че сме още абсолютно далеч", коментира още Гломб.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини