България блокира сметки за $158 млн. на най-близкия човек до Николас Мадуро

Gettyimages (архив)
share

Докато Съединените щати правят всичко възможно, за да се стигне до екстрадирането на Алекс Сааб – най-приближения човек до президента на Венецуела Николас Мадуро, корупционните схеми на Сааб една по една започват да излизат наяве.

По информация на медиите в Латинска Америка в българската столица са били блокирани най-малко 158 милиона щатски долара приходи от Petróleo de Venezuela и други фирми във Венецуела, свързани с Алекс Сааб. Запорирането на сметките идва след решение на съд след отправена молба от Агенцията за национална сигурност, отбелязва електронното издание infobae.

Документите, които в момента са в ръцете на българските власти, ще хвърлят повече светлина върху операциите на Сааб и по-точно по какъв начин са били извършени, че да заобиколят международните санкции, които изтърпява режима на Мадуро, пише още изданието.

САЩ са конфискували иранско гориво, предназначено за Венецуела

По данни на разследването парите на Сааб са били оставени на депозит в една от банките у нас, а за тях е отговарял български адвокат, който обаче отрича Сааб да е негов клиент и изобщо нито познава такъв човек, нито е запознат със случая.

Събраните доказателства сочат още, че средствата са обвързани с компании, с които Сааб и неговият партньор Алваро Пулидо са отклонили стотици милиони долари, след като са получили няколко договора за доставка на храна за Местния комитет за доставка и производство.

Медиите в Латинска Америка съобщават, че когато българските власти се заемат със случая и започват разследване, от Венецуела за София е изпратена тайна делегация, която да поиска отблокиране на финансовите средства на Сааб. Освен в България, сметки, свързани с компании на дясната ръка на Мадуро, са открити и блокирани още в Швейцария, Лихтенщай, Португалия и Испания.

Колумбийският бизнесмен Сааб бе задържан на 12 юни в Кабо Верде. Все още не е ясно дали той ще бъде екстрадиран в САЩ.

Водещи новини

Още новини