Ананиев: Задължително остава носенето на маски в градския транспорт. Залите ще работят на 50%

Novini.bg
share

Удължаваме извънредната епидемиологична обстановка с 15 дни. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след заседание на МС, на което стана ясно, че извънредната епидемиологична обстановка ще се удължи до края на юни. 

"Разпространението на коронавируса все още носи голяма опасност за здравето и живота на хората. Над 400 000 души по света са починали, а 7 милиона са заразени с COVID-19", каза още той. 

Удължават с 15 дни извънредната епидемиологична обстановка

"Ниската заболеваемост у нас се дължи на ранните мерки", заяви Ананиев. 

Продължава да действа временното ограничаване на влизащите от трети страни, освен за: Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

За другите страни очакваме общоевропейско решение от ЕС, разкри здравният министър. Най-рано от 1 юли ще се допускат хората от страни извън ЕС.

Хигиената, дистанцията и дезинфекцията остават задължителни. Носенето на маски на закрито остава препоръчително. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт. Новото е, че ще се позволи на закритите зали да ползват 50% капацитет, а не 30%.

На журналистически въпрос, защо в МОЛ-овете няма да е задължително да се носи маска, Ананиев отговори, че е създадена стриктна организация. "В публичния транспорт това няма как да стане", каза здравният министър. 

"Ще продължи тестването в социални домове, ще се наблюдават и процесите в болниците с пациенти с коронавирус", разкри Кирил Ананиев. 

Скоро ще отпадне и заповедта за часовия коридор за възрастни хора.

"Не смятам, че ще се върнем към затваряне на градове и КПП-та. Нашите мерки са най-либерални", съобщи здравният министър. 

За огнищата на зараза в Сърница и Доспат, министърът заяви, че е по-възможно да се затворят улици или квартали, а не целите населени места. 

Нови 30 положителни проби за COVID-19 са потвърдени в Доспат

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че в Стара Загора засега няма много заразени. "Целта ни е да държим под контрол инфекцията, за да не застрашаваме здравната система и тя да може да поеме болни. Искаме да запазим и икономиката", каза доц. Кунчев. 

Водещи новини

Още новини