Почина световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев - Кристо

gettyimages (архив)
share

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк естествена смърт.

Тъжната вест беше разпространена от сътрудниците му в социалните мрежи. "Кристо живя своя живот на пълни обороти, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го. Съвместната му работа с Жан-Клод и техните произведения събираха хората заедно в споделени преживявания по целия свят и техните произведения живеят в нашите сърца и спомени", се казва в съобщението.

Роден в Габрово, България, през 1935 г., като Христо Владимиров Явашев. Художественото си образование завършва в Софийската художествена академия, после следва в Прага и Виена. На 23 години бяга от социалистическия режим в страната ни и заминава за Европа, скрит в тоалетната на международен влак. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Във френската столица среща и партньорката си Жан-Клод, която оказва голямо влияние върху неговото творчество. Истинската слава за двамата идва, когато затварят централната улица "Висконти" в Париж със свой арт проект. 

"Плаващите кейове" на Кристо от днес ще са отворени за посетители (видео)

Мащабните художествени инсталация стават емблематични за творчеството на Кристо. Неговите най-известни творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Водещи новини

Още новини