Рибари настояват да се отмени заповедта за забраната за улов на дунавска скумрия

Pixabay
share

Професионални рибари от Силистренско недоволстват заради удължената забрана за стопански риболов на дунавска скумрия/карагьоз/ от Министерството на земеделието, храните и горите със заповед номер РД09-372 от 30 април тази година.

Забраната е с мотив за опазване на биологичното разнообразие и "възникнала необходимост" за запазване на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав, каза председателят на УС на СНЦ "Рибарско сдружение Ветрен - 396" Афтени Чобанов. Подготвено е писмо до Министерството на земеделието, храните и горите, в което се настоява да се отмени заповедта за удължаване на забраната.

Афтени Чобанов поясни, че проблемът е в това, че в северната ни съседка Румъния забраната за риболов на всякакъв вид риба е за период от 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 дни - от 20 април до 4 май. А в България с издадената заповед забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни, отбеляза той.

Според Афтени Чобанов от години се говори за уеднаквяване на сроковете за забрана през периода на размножаване на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав.

Но и до днес това не е сторено. Недоумяваме защо в двете държави, които са равноправни членове на Европейския съюз, не може да се постигне договореносст за тези срокове, каза той. "Разбираемо е, че в крайна сметка потърпевши са българските рибари, които трябва да спазват забраната. А в румънската част на реката се извършва стопански риболов, което донякъде обезсмисля усилията за запазване на биологичното разнообразие и на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав.

Тревожното е, че голяма част от членовете на сдружението изхранват своите семейства с риболов и удължаването на срока за забрана на стопанския риболов на дунавска скумрия им създава материални задруднения" коментира той. Смятаме, че заповедта на министерството РД09-372 от 30 април тази година в частта й за дунавската скумрия трябва да бъде отменена, заяви Чобанов. Не може само едната страна да използва рибните ресурси на Дунав, а другата да се грижи за запазване на биологичното разнообразие, посочи той.
Ако не се намери решение на проблема, готови сме да предприемем и протестни действия, каза Чобанов. Писмото ни до Министерството на земеделието, храните и горите е съгласувано и със Сдружението на професионалните рибари в Белене/ СПРБ/ "Рибел" и СНЦ "Амур" в Никопол, отбеляза Чобанов.

Водещи новини

Още новини