Столична община с план за действие за "зелен" град

Pixabay
share

Столична община разработи План за действие за "зелен" град, съобщиха от общината.

Планът за действие за "зелен" град представлява програма за устойчиво развитие, която съдържа инвестиционен план и 10-годишна визия в областта на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването.

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти като по този начин се подобри качеството на околната среда в града.

За постигане на "зелените" цели са планирани мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за "чиста енергия" е планирано да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради. В стратегическите цели за "отговорно използване на ресурсите" са планирани мерки за намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.
Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.
Общите капиталови разходи в плана са мащабни и са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни оценени ползи като икономия на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно. Изпълнението на мерките ще доведе и до намаляване на емисиите на ФПЧ2,5 с 21 200 кг на година и 322 700 кг на година азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2 на година година, се посочва в съобщението.
Планът се разработва с техническата помощ на Европейската банка за развитие. Това стана възможно след присъединяването през 2018 г. на Столичната община към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие "Зелени градове".

Водещи новини

Още новини