Омбудсманът: Абсурд е да не се издават документи при неплатени здравни вноски

share

Българските граждани масово се оплакват от липсата на достъп до администрацията и това трябва да се промени. Това заяви в Силистра националният омбудсман Константин Пенчев.

Той разкритикува идеята на новия здравен министър Десислава Атанасова на гражданите, които не плащат здравни вноски, да не бъдат издавани лични документи, предаде БНР. "Когато правим административни услуги, значи, ние не даваме привилегии, ние служим на гражданите. Защото има много кметове, включително и един нов министър се опита да заплашва, че ако някои гражданин не си изпълнява задълженията - да плаща данъци, което са безспорно важни задължения, той ще бъде лишаван от административни услуги. Ама, моля ви се, това е абсурд!", категоричен бе Пенчев.

Омбудсманът организира приемна за граждани и взе участие в националния форум по гражданско образование, който беше открит в дунавския град. "Достъпът, и то с усилия и преко сили, с някакви най-нисши нива, средни едва ли, най-нисши нива на администрацията, където хората са навиквани, посрещани нелюбезно, нехуманно, на хората с увреждания се създава някакво впечатление, че едва ли не администрацията ги храни тях, а то е обратното. Администрацията от най-ниското, до най-високото ниво, включително министрите и омбудсмана, се издържа от гражданите и е създадена, за да направи живота им по-лек", заяви националният омбудсман.

Водещи новини

Още новини