Циганите: Когато ни опознаете, ще ни заобичате!

share

14 милиона цигани живеят в Европа.

Така те са най - голямата етническа група на Стария континент.

Според последното преброяване в България живеят малко над 400 000 цигани. Според други данни обаче те са над 800 000.

Тази информация бе представена по време на конференция, посветена на перспективите пред младите цигани в България.

Иво Борисов от клуба на завършилите стажантска програма към парламента коментира, че тези 14 000 000 цигани са поставени в капана на бедността и изолацията.

Едно от нещата, които ги обединяват, освен лошите жилищни условия и здравен статус, е ниският образователен ценз, изтъкна той.

Борисов представи основните проблеми пред циганското образование в България, като на първо място посочи сегрегираните училища. Според него те се намират в циганските квартали, където нивото на преподаване е изключително ниско. Той отчете и недостатъчно ефективната работа на учителите, особено в началния курс, както и ранното отпадане от училище, предимно на момичетата.

По негови данни неграмотността сред циганките е три пъти по-висока от тези при мъжете. Друг проблем, свързан с образованието на циганите, е неправомерното записване на децата им в помощни училища само защото са цигани.

Борисов изтъкна и дискриминационното отношение към деца на циганите, изразяващо се в отписване от училище на техни съученици - българчета от страна на родителите.

Притиснати от лошата икономическа ситуация, много родители цигани напускат страната и при завръщането им е трудно децата отново да се запишат в училище заради пропуснатия материал, обясни още Борисов.

Проблем според него са малкото учители цигани, както и това, че родители не са включени адекватно в училищния живот.

Като препоръки той посочи да бъдат провеждани обществени кампании за преодоляване на стереотипите и даде примерно мото, под което да бъдат провеждани: „Когато ни опознаете, ще ни заобичате!".

Като един от начините за подобряване на развитието на циганите Борисов изброи развитието на етносите чрез културите им; задължително присъствие на децата в училище след петгодишна възраст; повече мъже учители; общински и регионални интегрирани политики, насочени към образованието; закон за десегрегацията; утвърждаване на система за мониторинг; участие на експерти цигани на всички нива.

На конференцията присъстваха „пратеници" на президента Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се провежда срещата, на вътрешния министър Цветан Цветанов; Националния демократически институт в САЩ, Институт „Отворено общество". Участие взе още заместник-посланикът на САЩ в България Сюзън Сатън.

Всички те изразиха огромната си благодарност към Росен Плевнелиев и демонстрираната от него готовност ясна управленска воля да се интегрират циганите в България.

Участниците в конференцията настояха младежите цигани да имат равен образователен, социален и политически статут спрямо останалите, като се отличават само по специфичните си културни традиции.

Водещи новини

Още новини