Трайчо Трайков: Правителството взе правилно решение за АЕЦ "Белене"

share

„Това което премиерът нарече капани, всъщност са цели. Желая успех на правителството“. Това каза пред Нова телевизия Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той допълни, че Делян Добрев знае, че може да разчита на неговия съвет, но „нещата които аз знам, а той не знае, са малко“.

Относно решението за излизане от проекта АЕЦ „Белене“ Трайков каза, че е била направена правилна стратегическа стъпка. „Основният проблем с „Белене“ е, че по време на тройната коалиция са сключени частични споразумения, предплатили сме едни пари, без споразумения и договори“.

На въпрос икономическо или политическо е решението за „Белене“ той отговори, че няма проект за ядрена централа, което да не изисква политическо решение. „За мен важното проекта да е изгоден и да води до намаляване на енергийната ни зависимост“, допълни той.

Попитан защо решението изпревари доклада на HSBC Трайков отговори, че за това трябва да се пита Бойко Борисов. „Предполагам че причината е датата 31 март, на която трябваше да се вземе решение за проекта. Анализът не е основа за взимане на решения. Не може един руски проект да се превърне в такъв, които намалява енергийната ни зависимост“, каза той и допълни, че за да бъде проекта „Белене“ изгоден е трябвало да има технически параметри, но партньорите ни са отказали да ги подпишат и да се съгласят с тях.

Изхода от случката „Белене“ той си представя така: „Прави се анализ на статуса – кои какво дължи и се прекратява проекта. Ние имаме аргументи за излизане от проекта, дано и те имат такава“. По думите му България почти е платила сметката и трябва само да се доплати.

Според него темите за АЕЦ „Белене“ и цената на газа не бива да се смесват, въпреки че се правят такива опити от страна на Русия. „България е добър клиент на Газпром – плащали сме навреме, надеждни сме технически“, каза Трайков.

Попитан с колко може да се намали цената на газа Трайков каза: „Последния път когато говорих с Милер аз казах ясно целите ни. При положение че някой европейски клиенти са получили между 10 и 20% понижение на цената на газта, ние казахме че очакваме понижение в горната граница“.

Бившият министър смята, че новият реактор, който е за АЕЦ „Белене“, не е най-модерния, както се твърди. Според него е най-практично този реактор да бъде продаден веднага и да поръчаме производството на новия модел. На въпрос за колко може да се продаде реактора той отговори, че може да го продадем на цената, на която сме го купили. „Ако отиде в Козлодуй той ще трябва да седи там 7-8 години, ще трябва да се плащат и пари за съхранението му“, допълни още той.

Водещи новини

Още новини