Трайков: Аз предложих на Русия да строим газовата централа

  • 28 март 2012 19:12

  • 2064
  • 0
Трайков: Аз предложих на Русия да строим газовата централа
©

Пред Дарик бившият икономически министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко разкри, че по време на последната си визита в Москва е предложил "Газпром" да построи газова централа за производство на електричество у нас.

Трайков обясни, че шефът на руската газова компания Алексей Милер е поискал още по-голям пазар в България, което да доведе до намаляване на цената на синьото гориво за страната ни. Тогава е възникнала и идеята за газовата централа.

Трайков бе категоричен, че решението да се откажем от АЕЦ "Белене" е правилно, а проблемът за развиването на газова централа на площадката не трябва да е на държавата, а на чужд инвеститор.

"България купува природен газ от „Газпром" на много висока цена. „Газпром" дължи намаление на цената по действащите договори до края на годината с поне 10% във възможно най-кратък срок. Що се отнася за новите договори, по които се преговаря, които трябва да влязат в сила от началото на 2013 г., действително г-н Милер изложи такава идея, че може да се промени ценообразуваща формула в полза на България. В същото време „Газпром" би искал да развива по-широка дейност в България. Тогава им предложих, ако искат да построят газова централа, да си осигуряват техен газ и да работят на българския пазар", каза още Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини