Токът скача с 20%

share

Абсолютен рекорд от 20% може да постави на 1 юли скокът на тока у нас. Причината е в невижданото увеличение на цената на едро, което смята да поиска НЕК.

Компанията предвижда да поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да повиши от лятото цената за регулирания пазар с 15%. Това призна пред БНР все още ръководещият юридически НЕК Михаил Андонов и бъдещ изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Причината за исканото увеличение е най-вече в цената, която НЕК плаща, за да изкупува тока, произвеждан от когенерациите на топлофикациите. Тя се вдига три поредни пъти, НЕК е задължена да купува тази енергия и така компанията увеличава сериозно разходите си, без да се случва същото с приходите, обясни Андонов. Още през декември 2011 г. той предупреди, че НЕК вече работи на загуба и ще поиска около 4,5% вдигане на продажната цена. Преди около месец прогнозите стигнаха до над 8%, а сега и до 15 на сто.

Дали това ще се случи ще трябва да реши шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който последно казваше, че скок над 10% от 1 юли няма да има. Сега обаче той трябва да изчака и официалните предложения за поскъпване на тока за бита и малките фирми от електроразпределителните дружества. В края на февруари ЧЕЗ, ЕВН и Е.оН прогнозираха поскъпване между 3% и 7%, но само ако цената, на която взимат тока от НЕК, не се пипа. При сегашното положение е твърде вероятно в официалните им предложения до регулатора да бъде записан скок на тока от над 20%, смятат експерти.

Водещи новини

Още новини