Трети сме по пестене на ток

  • 15 март 2012 11:06

  • 1280
  • 1
Трети сме по пестене на ток
©

България е на трето място в европейско състезание за пестене на енергия от домакинствата, съобщи инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор на Софийска енергийна агенция – СОФЕНА, който представи резултатите от надпреварата "Климатична купа за граждани на Европа”.

В състезанието са участвали домакинства от 10 държави и области, което се провежда на две нива – регионално и европейско. Надпреварата дава възможност на всяко домакинство да се научи как да пести енергия. Разработен е софтуер, в който домакинствата с регистрация в интернет от сметки и фактури получават индикация какво е потреблението на сходни домакинства в други европейски държави.

За България наградният фонд е 2000 евро, които се раздават в три категории – обща спестена електроенергия, спестена електроенергия, когато домакинствата се отопляват на ток, и спестена електроенергия, когато домакинствата не се отопляват на ток.

През февруари три домакинства са получили енергоспестяващи крушки. В България броят на включените домакинства е около 500 при крайна цел 750.

Големият победител ще бъде определен на базата на брой домакинства и реално постигнати икономии. В оставащите два месеца до края на състезанието България може да надмине останалите участници.

Последвайте канала на

1280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4i4o go6o

2012.03.16 | 13:00

1
Като му вдигнат още цената ( примерно двойно от трите монополиста със благословията на продажниците от ДЕКЕВР ) може и да станем номер едно по пестене на ток поне в Европа че и какво пречи да сме първи по пестене на ток и в света !

Добави коментар

Водещи новини