ЧЕЗ иска в Западна България токът да поскъпне с 6.44%

  • 29 февруари 2012 13:42

  • 995
  • 1
ЧЕЗ иска в Западна България токът да поскъпне с 6.44%
©

Средно увеличение на цената на електроенергията с 6.44 процента от 1 юли 2012 г. предлагат от дружеството ЧЕЗ България.

Съгласно изискванията на закона днес електроразпределителните дружества обявяват предложенията си за цени за регулаторния период 1 юли 2012 г. - 1 юли 2013 г.

Компанията е изчислила, че са й необходими 151 млн. лева за инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България. Одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за настоящата ценова година са 111 млн. лева, а за предходните три - по 71 млн. лева средногодишно.

Предложението на компанията би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 0,7 ст. на киловатчас, без ДДС или 6.44 процента. За битовите клиенти цената би била по-висока средно с 1 ст. на киловатчас (1,1 ст./квтч. дневна и 0,9 ст./ квтч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на ниско напрежение на компанията - с 0,8 ст./квтч, без ДДС. При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 32,45 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 2,49 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.

ЧЕЗ предлага цената за достъп до електроразпределителната мрежа за обекти на бизнес клиенти да бъде цена на 1 квт мощност за един ден.

В ценовото предложение на ЧЕЗ се отчита средногодишната инфлация в размер на 4,2 процента според НСИ, необходимостта от инвестиции, либерализацията на пазара и мерките за повишаване на енергийната ефективност.

От ЧЕЗ посочват, че имат нужда и от признати разходи за изкупуване на съоръжения. Към края на 2011 г. общата стойност на съоръженията, които трябва да бъдат изкупени, е 160 млн. лева, а през настоящия ценови период (до 1 юли) ЧЕЗ е получила одобрение от регулатора за целево инвестиране на 40 млн. лева в изкупувания. В искането за нова цена е взето под внимание и увеличаването на оперативните разходи на ЧЕЗ заради тежките метеорологични условия. За първите два месеца на 2011 г. щетите по електроразпределителната мрежа са надвишили 2 млн. лева, посочват от дружеството.

Изчисленото от ЧЕЗ увеличение на крайната цена на електроенергията не отразява евентуалните промени на цените за останалите участници в енергийната верига.

Последвайте канала на

Десислава Станева
995 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JET LI

2013.11.15 | 22:40

1
както беше казъл един човек;оправят ни през гащите с извинение.Да не говорим ,че в отделни квартали тока спира 3-4 пъти на ден в рамките на 2 часа.луда работа ,луда територия-не държава защото нея я няма отдавна.

Добави коментар

Водещи новини