В Студентски град - 51 общежития и 191 нощни заведения

Булфото
share

В Студентски град има общо 51 общежития и 191 заведение с нощен режим на работа или на едно общежитие се падат по 4-ри заведения. Това стана ясно от по време на заседанието на парламентарната комисия по образование.

На заседанието бе министър Сергей Игнатов. Не дойдоха обаче министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова и главният прокурор Борис Велчев.

Справка на МВР показва, че през 2008 година в Студентски град е имало 31 ресторанта, 96 кафета, 11 дискотеки, 9 нощни клуба, 6 стрийт бара и 30 новопостроени блока. За сравнение, през 2012 година дискотеките и нощните клубове са 22, има 33 ресторанта, 3 казина и четири стрийт бара. На 80 жилищни сгради се падат 62 увеселителни заведения.

Образователният министър Сергей Игнатов повтори казаното от него преди дни, че Студентски град няма, а район в София, в който са струпани общежития. По думите му, темата Студентски град е заприличала на археологически разкопки, а Студентският град е изчезнал с реституцията. Той изрази убеденост, че ще има нов Студентски град, нов студентски кампус, вътре в който всеки университет ще има своето място и всички студенти ще бъдат унифицирани.

Просветният министър заяви, че подкрепя идеята за изграждането на нов студентски град да се търсят парите от оперативните програми, като има и предложение за отделна програма образование и наука.

На друго мнение е главният архитект на столицата Петър Диков. Според него, Студентски град има бъдеще, независимо от пораженията, нанесени през последните 20 години.

По думите му, илюзия има и тя се изразява в изграждането на нов студентски град. Диков каза, че изграждането на такъв кампус ще струва 2 млрд. евро - 1 млрд. евро за над земята и другият за под земята. Главният архитект поясни, че това, което реално може да се направи в момента, е да се продължи работата по подробния устройствен план на града, като се пресеят частните интереси.

Второ нещо, което трябва да се направи, е да се задължат ректорите да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието.

Тук той даде пример със Зимния дворец, който, по думите му, е чалга клуб с 5-6 заведения, които държавата е дала под наем. „Ако държавата излезе от чалга бизнеса и си върне собствеността, проблемът е решен наполовина", заяви Диков.

Той допълни, че трябва да се продължи с цялостното благоустрояване на Студентски град - подобряване условията за спорт, паркиране и чистотата.

Водещи новини

Още новини